Analys: Kinberg Batras tal tydligt tecken på förändrad retorik

5:38 min

De svenska värderingarna är utmanade, hävdade moderatledaren Anna Kinberg Batra i sitt sommartal på nationaldagen och räknade upp problem med invandringen. Ett tydligt exempel hur debatten förändrats, säger Ekots politiske kommentator Fredrik Furtenbach.

– Det blev väldigt tydligt hur tonläget förändrats i den politiska debatten under det senaste året. Både i dag och för ett år sen funderade Anna Kinberg Batra över hur svenskar är, och svarade ungefär likadant: de är strävsamma, arbetssamma, litar på varandra och vill göra rätt för sig. Astrid Lindgren var hennes symbol för Sverige både i år och förra året. 

– Men i dag lade Anna Kinberg Batra till en rad med strängare formuleringar och hävdade att de svenska värderingarna är utmanade. Hon räknade upp när de hotas: när någon hindrar en annan människa från att gå på stan, besöka ett badhus, jobba eller utbilda sig, till exempel i religionens eller kulturens namn. Andra exempel var när någon gifter bort sin dotter mot hennes vilja, tafsar i folksamlingar eller hotar kvinnor på ett asylboende. Med andra ord hotas de svenska värderingarna enligt Anna Kinberg Batra av en del av de som kommer hit från andra länder.

– Tonläget i den politiska debatten om migrationen har förändrats snabbt, det startade med att migrationsfrågan seglade upp som väljarnas viktigaste fråga, fortsatte med Sverigedemokraternas framgångar i valet 2014 och efter migrationskrisen i höstas har det gått ännu fortare. Flera av partierna har pressats att förändra både sin politik och sin retorik på ett sätt som ingen av dem kunde föreställa sig för ett par år sen.

Varför valde hon att ta upp just obligatorisk sommarlovsskola för nyanlända?

– Det är ju två flugor i en smäll, Hon tar upp två ämnen som Moderaterna just nu satsar mycket på: skola och invandring. 

– Skola var det allra viktigaste ämnet i valet 2014, enligt valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet. Ganska få av väljarna tyckte att Moderaterna hade en bra politik för skolan: 18 procent, jämfört med 32 procent för Liberalerna. Det där är Moderaterna väldigt missnöjda med, och satsar hårt på skolfrågorna sedan stämman i höstas. De anser att det var ett misstag att låta Liberalerna "äga" skolfrågan i alliansen.

Kan Moderaterna ta över rollen som alliansens skolparti då?

– Det lär ju inte bli lätt, att bräcka decennier av nötande från Liberalernas sida. Men ett stort parti har ett försprång och har lättare att få stort förtroende, både i sakfrågor och för sin partiledare. Dessutom får Liberalernas partiledare Jan Björklund allt oftare klä skott för skolans dåliga resultat, så det är inte alltid en tillgång att ha länge ha haft ansvaret för skolan.