Svenska folket: Sverige går till kvartsfinal

1:25 min

Sverige är lägst rankat i sin grupp och kom bara trea i kvalspelet. Ändå är svenska folkets tilltro till landslaget mycket stark. Det visar Radiosportens unika Sifo-undersökning. Över 50 procent tror på minst kvartsfinal för blågult.

SE RESULTATET HÄR:

På fredag inleds Fotbolls-EM i Frankrike och Sverige är kvalificerat som ett av 24 lag. Men Sverige är knappast förhandsfavorit och faktum är att FIFA-rankingen säger att Erik Hamréns lag är näst sämst (35:a) av alla lag som kvalificerat sig.

Ändå är tilltron hos det svenska folket uppenbarligen väldigt stor. Radiosporten har gett företaget TNS Sifo i uppdrag att göra en opinionsundersökning som på ett unikt sätt visar hur svenska folket tror och hoppas att det ska gå för Sverige i fotbolls-EM.

Resultatet är överraskande positivt. Över hälften av de tillfrågade tror att Sverige går minst till kvartsfinal, 19 procent – alltså en av fem nästan – tror till och med på semifinal för Sverige.

– Det är alltid starka känslor med landslag. Man lägger bort realism, säger Erik Hamrén.

Resultatet överraskar även Radiosportens expert Richard Henriksson som säger att Zlatans storform under senaste säsongen i Paris säkert kan spela en roll.

– Det svenska folket suktar efter en härlig mästerskapssommar, jag tror att många gärna vill tro att det här blir en turnering då allt går Sveriges väg. Förmodligen gör det sitt att Zlatan är i så bra form också inför detta mästerskap.

Radiosportens undersökning genomfördes i mitten av maj. Resultatet är således helt färskt och bland svaren hittar man också ett mått av pessimism. Ungefär 20 procent tror att det tar slut för Sverige redan i gruppspelet.

Men det som dominerar i denna unika mätning av svenska folkets attityder inför EM-sommaren är de stora förhoppningarna på landslaget.

Radiosporten frågade Erik Hamrén på träningslägret i Båstad om hur han upplever de stora förväntningar som nu börjar byggas upp kring det lag han ska leda i Frankrike.

– Vi tycker bara att det är positivt. Det är häftigt att folk har den entusiasmen. Det är inte i så många jobb man får höra "lycka till" varje gång man går till jobbet.

Svenska landslaget i fotboll kallas ofta för ”folkets lag” och fotbollförbundet själva använder flitigt parollen ”Nationalsporten” när landslaget presenteras. Det är mot den bakgrunden som Radiosporten valt att fråga svenska folket hur dom ser på landslagets verksamhet och vilka förhoppningar som finns ute i landet inför EM.

I undersökningen har flera olika frågor ställts. En av dom är vad som skulle vara ett godkänt resultat för Sverige. När svaren där sammanställs framkommer det också att inte bara är förhoppningarna som är stora, folkets krav på det svenska landslaget är på samma nivå.

Hela 31 procent svarar att semifinal är ett godkänt resultat för Sverige, en framgång som Sverige bara nåt vid ett enda tillfälle, nämligen 1992 när EM spelades på hemmaplan.

30 procent tycker att det krävs kvartsfinal för att landslaget ska få godkänt. 17 procent svarar att laget redan har fått ett godkänt betyg eftersom de kvalificerat sig för turneringen.

– Det här är nog det som är mest överraskande vad gäller den här undersökningen. Att ett litet fotbollsland som Sverige tar sig till semifinal i en EM-turnering är många nivåer bättre än "godkänt". Vi svenskar brukar ibland raljera över att engelsmännen ofta överskattar sitt landslag men det här visar att vi är på samma nivå vad gäller övertro på egna laget.

Samtidigt som Sifo-undersökningen gjordes har Radiosporten ställt samma frågor till 40 svenska fotbollsjournalister som kommer att jobba med EM under de närmsta veckorna. Där framkommer en betydligt mer pessimistisk bild.

Hela 88 procent tror att Sverige åker ur i åttondelsfinal och 5 procent tror inte ens att laget går dit. Blott 8 procent tror på kvarts- eller semifinal. Presskåren tycks också ha en annan krav-specifikation på landslaget. 85 procent tycker att en eventuell åttondelsfinal för Sverige vore ett godkänt resultat.

– Journalistkåren verkar överens om vad kravbilden är för Erik Hamrén. Sverige har hamnat i en tuff grupp och de som sett och studerat Italiens och Belgiens lag är medvetna om att mot dem är inte Sverige favoriter.

Radiosporten kommer att presentera ytterligare resultat från Sifo-undersökning under veckan. Bland annat har svenska folket fått svara på frågan vem dom tycker är bäst i landslaget utöver Zlatan Ibrahimovic.

Fotnot: 
Antal svar svenska folket (SIFO): drygt 1 500
Antal svarande sportjournalister: 40