Borde man slå ihop Funkismello och Musikschlaget?

3:56 min

I Sverige finns det två stora musiktävlingar för personer med funktionsnedsättningar. Det är Funkismello och Musikschlaget. Men de tävlingarna borde slås ihop till en enda tävling, tycker musikerna Tomas Fogelholm och Quinten Moody.

Klicka om du vill läsa mer

– Ja, det skulle vara fantastiskt! Det skulle bli en riktig succé, säger Quinten Moody.
– Jag tycker att man borde slå ihop dem ju mer intresset ökar.

Musikschlaget över hela Sverige

Tomas Fogelholm och Quinten Moody var nyligen med och tävlade i Musikschlaget.

Det är en tävling som först börjar med olika deltävlingar runt om i Sverige. Och de deltävlingarna har pågått under våren. Sedan blir det en stor final i november i Sundsvall.

Funkismello är en liknande tävling, men de flesta som tävlar där är från Stockholm och kommunerna runt Stockholm. 

En av de som ordnar Funkismello är Ann Epstein. Hon tror att det skulle kunna finnas bra saker med en sammanslagning:

– Fördelen är att det blir större. Media skulle nog uppmärksamma det här evenemanget mer. Då blir det liksom mer välkänt och välbekant. Det skulle stärka evenemanget som sådant.

Tidigare kontakter

Har du haft någon kontakt med Musikschlaget?
– Nej, inte jag personligen. Innan jag kom in i det här så vet jag att någon försökte kontakta någon på Musikschlaget, men jag har inga namn. Då kom de ingen vart i det samtalet. Jag vet inte, det kanske var fel tillfälle bara. Så min ambition är att kontakta dem och höra vad de tänker om sin verksamhet.

Skillnader mellan tävlingarna

En av dem som har ansvar för den andra tävlingen, Musikschlaget, är Olle Norberg. Han är mer tveksam till en sammanslagning:

– Vi har kommit fram till att vi gör två ganska olika grejer.

En skillnad är till exempel att i Funkismello finns en gemensam grupp med musiker som spelar musik åt alla låtarna. Och det är ganska vanligt att sjunga låtar som någon annan har skrivit.

Men i Musikschlaget får artisterna ofta göra mer själva:
– I Musikschlagets final så är det ju väldigt sällsynt att det dyker upp en cover, utan där är det egenskrivet och nyskrivet material som oftast framförs i finalen.

Bra med många tävlingar

Ann Epstein på Funkismello låter lite mer positiv till en sammanslagning. Men även hon tror att det kanske kan finnas risker med att slå ihop tävlingarna.

Idag har båda tävlingarna först deltävlingar och sedan en final. Men om man slog ihop tävlingarna kanske det sammanlagt skulle bli färre tillfällen att sjunga och spela. Den risken finns, tror Ann Epstein:

– Det ska finnas så många tillfällen som möjligt för målgruppen att synas, höras, stå på scenen, vara stjärnor och vara sitt bästa jag.