Egyptisk polis jagar homosexuella män med dejtingappar

2:43 min

Allt fler homosexuella män grips och döms i Egypten enligt människorättsorganisationer. För att jaga och hitta människor använder polisen dejtingappar där de utger sig för att vara någon annan.

Sedan 2013 har mer än 200 homo-, bi-, trans- och queerpersoner gripits av egyptisk polis. Det motsvarar sex personer varje månad. Majoriteten är homosexuella män som gripits med hjälp av fejkade konton på dejtingappar och dejtingsidor. Det visar siffror från människorättsorganisation Egyptian Initiative for Personal Rights (EIPR).

– Man kommer överens om att träffas via en dejtingsida, men på dejten kommer istället flera poliser. Sedan använder de chattloggarna som bevisning i rättegången mot dig, säger Dalia Abdel Hamid som är utredare på EIPR.

Mörkertalet är stort, tror hon. Det sker säkerligen många fler gripanden som EIPR inte har upptäckt:

– Det vi vet är att majoriteten grips genom att polisen använder den här plattformen på internet där de utger sig för att vara någon annan.

Homosexualitet är inte uttryckligen olagligt i Egypten, men lagen är tillräcklig luddig för att kunna döma människor ändå - bland annat för osedlighet.

En av de som är medveten om riskerna är Ghalib som under flera år använt olika dejtingappar och webbsidor.

– Det gjorde mig skräckslagen när jag förstod att det var så här. Innan dess var dejtingsidor bara kul, säger Ghalib, som egentligen heter något annat.

Myndigheterna i Egypten hänger ofta ut dömda hbtq-personer i tabloidpressen med namn och bild som ett sätt att försöka avskräcka andra, men det tros också vara ett sätt för myndigheterna att visa handlingskraft.

Ghalib har idag olika knep för att avslöja om personen på andra sidan är polis eller inte.

– Bland annat pratar jag engelska med dem, säger han, poliser är ofta dåliga på engelska.

Förutom gripandena så har polisens användning av dejtingsidor haft en annan effekt. Människor blir rädda.

– De här tjänsterna har varit väldigt viktiga för de som använder dem, men nu vågar många inte längre göra det, säger Dalia Abdel Hamid på människorättsorganisation Egyptian Initiative for Personal Rights.