Tillgänglig mellan 7 juli och 16 september 2016

En mörderska bland oss av Hannah Kent i uppläsning av Johan Gry och Gunilla Johansson

När Hannah Kent från Australien (född 1985) var utbytesstudent i Reykjavik fick hon höra talas om pigan Agnes Magnusdottir som dömdes för mord och mordbrand och som avrättades genom halshuggning år 1830. Avrättningen blev Islands sista och rättsfallet är mycket omskrivet med många dokument och handlingar bevarade.

Denna våldsamma historia fascinerade Hannah Kent som skrev en roman där hon blandar fakta med fiktion och hon ger oss såväl ett mångfacetterat kvinnoporträtt som en inkännande bild av det karga isländska landskapet och människors hårda villkor.

En mörderska bland oss är Hannah Kents debutroman som kom ut 2013. Året därpå kom den i svensk översättning av Karin Andrae.

Följetongen har två uppläsare, dels Johan Gry som är berättaren, dels Gunilla Johansson som står för Agnes inre tankar och monologer.
Båda skådespelarna är sedan många år knutna till Göteborgs Stadsteater och har förutom stått på scenen också regisserat och medverkat i flera TV-produktioner. De har också tidigare gjort uppläsningar i radio. Johan Grys senaste radioföljetong var Känslan av ett slut av engelske författaren Julian Barnes (2012)

Musiken är bl a av och med isländska Sigur Rós, svenska New Tide Orquesta, Brian Eno samt The Black Dog.