EU:s plan för att minska antalet flyktingar

1:25 min

EU-kommissionen vill att EU ska teckna särskilda avtal med flera länder i Mellanöstern och Afrika, bland annat Libyen och Libanon för att minska flyktingströmmarna över Medelhavet. 

Förslaget handlar om att länderna ska få hjälp att bygga upp egna gränskontroller men också att ta hand om på plats dom flyktingar och migranter som redan finns där.

Totalt handlar det om ett paket på åtta miljarder euro men som kan växa, med hjälp av både statliga och privata finansiärer. Förhoppningen är att det ska kunna växa till drygt 60 miljarder euro inom en femårs period.

EU-kommissionen vill alltså använda en modell med både morot och piska i de här avtalen som man hoppas kunna teckna med de här länderna för att radikalt få ner inflödet av flyktingar och migranter från hela Medelhavet. Inte bara via Turkiet där man redan i dag har ett avtal om än hårt kritiserat eftersom det inte fungerar. Turkiet har kommit att ställa allt tuffare krav till EU allt eftersom tiden har gått.

Samtidigt vill EU-kommissionen, med sin vice ordförande Frans Timmermans nyansera det allt tuffare debattklimatet om flyktingar och migranter. Här i Strasbourg använde han den svenske fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic som exempel i sitt avslutningsanförande.

– Sverige är väldigt stolt över Zlatan, låt oss se hur många Zlatan som kan komma att finnas längs gatorna, sa EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans.