Amnesty kritiserar Malawi: Skräcktillvaro för albiner och deras familjer

1:13 min

Amnesty International kritiserar myndigheterna i Malawi för att inte göra tillräckligt för att stävja attacker mot och försvinnanden av albiner i landet.

Amnesty International skriver i en rapport att april månad var den blodigaste hittills i det lilla landet Malawi i södra Afrika. Fyra människor med albinism dödades då, varav ett barn under två år.

Utöver att albiner ofta stöts ut av sina familjer och lokalsamhällen, så riskerar många av dem dagligen sina liv. Inom vissa häxkonster i regionen, anses kroppsdelar från albiner kunna verka helande. Det här fenomenet förekommer också i länder som Tanzania och Mocambique.

Under de senaste 19 månaderna har myndigheterna i Malawi registrerat mord på 18 albiner och bortförandet av fem andra som tros vara döda.

"Denna våg av attacker mot albiner som saknar motstycke har skapat en skräcktillvaro för denna sårbara grupp och deras familjer"

Amnesty International säger att även om landets president Peter Mutharika offentligt fördömt attackerna, så har polis och andra myndigheter inte lyckats stävja brotten. I de få fall där förövare gripits har straffen varit relativt låga, vilket enligt Amnesty har skapat en känsla av straffrihet för de som begår brotten.