Regeringen föreslår maskeringsförbud på idrottsarenor

1:59 min

Regeringen går längre än den egna utredaren har föreslagit - och vill införa ett generellt förbud mot maskering vid idrottsarrangemang. Det framgår av det färdiga förslaget, som skickas på remiss i dag. 

Personer som befinner sig inne på en arena och - helt eller delvis - täcker ansiktet på ett sätt som försvårar identifikation ska kunna dömas till böter eller fängelse, enligt inrikesminister Anders Ygeman.

– Det finns ingen rimlig anledning till att maskera sig om man går på fotbollsmatch eller ishockeymatch, säger Anders Ygeman.

Vad har varit svårast med det här arbetet?

– Att få fram ett kraftfullt förbud som också överensstämmer med den svenska grundlagen.

Frågan om att införa ett maskeringsförbud på idrottsarenor - för att få bukt med våld och ordningsstörningar - har stått på den politiska dagordningen i flera år.

I december föreslog regeringens utredare - som tillsattes av den förra justitieministern Beatrice Ask - att det ska bli straffbart att maskera sig på idrottsanläggningar - om den som har täckt sitt ansikte också stör den allmänna ordningen.

Men nu står det alltså klart att det förslaget får underkänt av regeringen. Ett generellt förbud mot maskering - med några undantag - vid idrottsarrangemang är tydligare, lättare att tillämpa och mer effektivt, enligt inrikesminister Anders Ygeman.

– Det ursprungliga förslaget fick kritik av remissinstanser och ansågs vara för svagt. Nu prövar vi med det här tuffare maskeringsförbudet och hoppas kunna ha det på plats i god tid innan den allsvenska säsongen drar i gång nästa år, säger han.

Hur tror du att det här kommer att påverka ordningen på matcher?

–Jag tror att den kommer att bli bättre, för det ger möjlighet att lagföra dem som kastar knallskott, som vi såg i Göteborgsmatchen.

Det nya förbudet ska inte gälla för den som täcker ansiktet av religiösa skäl, eller för den som gör det i sin yrkesutövning - som poliser med kravallutrustning.

Det ska heller inte vara straffbart att till exempel på vintern ha en halsduk uppdragen över ansiktet om det är match på en utomhusanläggning, enligt regeringen.

Anders Ygeman tror inte att undantagen från maskeringsförbudet kommer att missbrukas av huliganer.

– Jag tror att det är ganska liten risk, och här finns en rimlighetsbedömning som är ganska lätt att göra, både av poliser och av domstolar, säger han.

Regeringen föreslår att den som bryter mot maskeringsförbudet ska kunna dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.