Ilska hos renskötare när kommunen oanmält letade renar

2:36 min

Kiruna kommuns chefer flög med helikopter för att kolla antalet renar där samebyar sökt och fått till skoterförbud. Det får renskötaren Niila Inga att gå i taket.

– Vi söker skoterförbud, de stör dräktiga vajorna med helikopter istället, säger han.

Lars Törnman, styrelseordförande vid Tekniska verken i Kiruna och Anders Burman enhetschef fritidsanläggningar inom Kiruna kommun, var två av dem som satt i helikoptern som i slutet av april flög i två timmar för att se om det fanns renar vid två tillfälliga skoterförbudsområden som samebyarna Leavas och Gabna krävt och fått igenom. Området är mellan Nikkaluokta och Rensjön mot norska gränsen.

– Det fanns fler älgar än renar i området. Vi såg 24 älgar och åtta renar. Och av spåren av ren kunde vi inte bedöma hur gamla de var. Men det är en ögonblicksbild, säger Lars Törnman.

Den planerade helikopterturen var beställd av kommunstyrelsens arbetsutskott som hade det som krav när de tillfälliga skoterförbudsområdena beviljades. De två timmarna kostade 17 000 plus moms och betalades med medel som annars skulle gått till kommunens näringslivsutveckling. Det här får Niila Inga att ilskna till.

– Det här är snudd på diskriminering. Vi söker skoterförbud, de stör dräktiga vajorna med helikopter istället. Det här är så dumt som det kan bli, säger han.

Men hur förklarar du att det endast såg några renar i området?

– Det beror på var de flugit. Det är svårt för ett otränat öga att se renar från helikopter. Men det här är vårt främsta kalvningsland. Men det är lika mycket skoteråkare som det brukar vara där, trots att vi sökt skoterförbud, säger han. Dessutom har vi och Gabna 200 renar som är märkta med GPS halsband. Så om kommunen vill veta kan de kontakta oss, säger Niila Inga. 

Samebyarna har inte haft vetskap om helikopterflygningen. Kommunens politiker kritiseras nu av Niila Inga som menar att oerfarna inte vet exakt var i området renarna befinner sig just där och då och kan då lätt missa dem. Men Törnman försvarar sig:

– Vi såg relativt bra med ripa. Det är otroligt vad bra man ser från en helikopter när det är klart väder, säger han.

Men varför kontaktades inte samebyns företrädare innan?

– Vi ville göra en opartisk kontroll, säger Lars Törnman.

Anser du att samebyarna överdriver då när de söker skoterförbud?

– Nej det tror jag inte. Däremot tror jag man ska hitta en metod som blir enkelt. Att samebyar rapporterar när renarna är borta. Då kan man släppa förbudet igen, säger han.

Lars-Ola Marakatt, Sameradion
lars-ola.marakatt@sverigesradio.se

Anne-Ravna Allas, Sameradion
anne-ravna.allas@sverigesradio.se