Fridolin anklagas för repressiva metoder

2:26 min

Turbulensen inom Miljöpartiet fortsätter. Nu anklagas språkröret Gustav Fridolin av egna riksdagsledamöter för att vara ansvarig för den lydnads- och tysthetskultur som sägs råda i partiet. Arbetsmiljön i riksdagsgruppen är dålig, tycker bland andra Jabar Amin.

– Hade det varit en arbetsplats så hade skyddsombudsmannen stängt det för länge sedan.

Varför då?

– Väldigt dålig arbetsmiljö, till följd av ledningens repressiva linje.

Men har du fler exempel på det än det som hände i går?

– Ja, de har försökt utöva påtryckningar på mig, och de har försökt utöva påtryckningar på andra ledamöter, det vet jag.

I går kväll stod det klart att två av Miljöpartiets ledande företrädare - EU-nämndens ordförande Carl Schlyter och den utrikespolitiske talespersonen Valter Mutt - får lämna sina poster. Båda har bland annat offentligt kritiserat regeringens så kallade värdlandsavtal med Nato.

Samtidigt hoppade två andra talespersoner - Jabar Amin och Annika Lillemets - av i protest mot petningen.

Alla behåller dock sina riksdagsplatser, som är personliga.

Nu tycker Jabar Amin att språkröret Gustav Fridolin som nyligen fick förnyat förtroende på Miljöpartiets kongress, måste ta sitt ansvar för den negativa kultur som han anser råder i riksdagsgruppen:

– Den jag vet som står högst ansvarig för den här lydnadskulturen, det är tyvärr Gustav Fridolin.

Vad anser du att han ska göra?

 – Både han och andra inom partiet måste sluta med den repressiva modell som har kommit in i partiet sedan två år tillbaka.

Och Annika Lillemets håller med. Hon tycker att det är lågt i tak i partiet:

 – Det räcker inte att, som vi har gjort, rösta enligt regeringslinjen och majoritetsbeslut i riksdagsgruppen 98-99 procent av gångerna, utan det ska vara 100 procent blind lydnad, och det är inte en sund kultur, och där har Gustav Fridolin ett stort ansvar.

Vad är skälet att det har blivit så här?

– Det är en bra fråga som du kanske ska ställa till andra än mig. Kanske rädsla, man anpassar sig för mycket när man kommer i regering, det är ju första gången vi sitter i regering.

Ekot har sökt båda språkrören som just nu är i New York. Maria Ferm som är partiets gruppledare i riksdagen håller inte med om att det råder en tysthetskultur i riksdagsgruppen.

– Jag tycker att man alltid behöver arbeta med de sakerna, så att alla människor kommer till sin rätt.