STORYTELLING

Pappdockor gestaltar vetenskap

Ett av Medieormens uppdrag är att spana efter journalistisk förnyelse. Ibland hittar man något som känns nytt, men som egentligen är urgammalt. New York Times animerade, vetenskapsjournalistiska storytelling med pappdockor är ett sådant exempel. Nygammalt – men inspirerande.

Dockspel med pappersfigurer (som i skuggspel) är en uråldrig konstform och pappersanimationer är väl också vad dagens ungdom skulle kalla ”urgammal” filmteknik. Ändå känns NYT-serien ”Animated Life” ganska fräsch i det digitala medielandskapet. Kanske för att berättarformen känns så gedigen och lätt fångar ens intresse och därför känns som något ”annat” än många andra digitala storytellingsatsningar. Och kanske för att den här tillgängliggör vetenskap genom att vädja till något charmigt, barnsligt och lite nostalgiskt (på ett bra sätt) hos tittaren. Eller åtminstone hos mig.

Storybench skrev om satsningen redan för ett år sedan, så den är inte ens ny, men jag hittade artikeln först nu. De har pratat med videojournalisten och radioproducenten Flora Lichtman och filmmakaren Sharon Shattuck om hur serien blev till. Bland annat berättar de om vikten av att använda rätt berättarröster och om verktyget Silhouette Studio, som de jobbat med.

Här kan du se t ex deras film ”The Animated Life of A R Wallace” som de gjort för New York Times. Den handlar om doldisen Alfred Russel Wallace, en brittisk forskare som bidrog mycket till det som kom att kallas för teorin om det naturliga urvalet, som historiskt främst har tillskrivits Charles Darwin.