Stockholms stift ändrar resepolicyn efter granskning

1:39 min

Efter P4 Stockholms och Ekots granskning av Svenska Kyrkans utlandsresor ändrar nu Stockholms stift sin resepolicy.

– Det förslag som finns innebär att resepolicyn förtydligas på några områden. Det handlar om att tänka på vilket föredöme man ska vara, hur man godkänner hur saker och ting ska gå till när man väl reser iväg. Man ska också vara väldigt noga när man går igenom hur man reser och man ska också gå igenom varför man reser. Med klokskap förstås, säger förste vice ordförande i stiftsstyrelsen Jan Olov Sundström.

P4 Stockholm och Ekot kunde i förra veckan rapportera om hur flera Stockholmsförsamlingar rest utomlands med personal och förtroendevalda för miljontals kronor av medlemmarnas pengar. På resorna - som exempelvis gick till Malta, Istanbul, Sarajevo, Kanarieöarna och Rom - visade vår granskning att nöjen i flera fall dominerat programmen, vars syfte hade beskrivits som studie- eller konferensresor.

Detta var något som Skatteverket tyckte var problematiskt. Botkyrka församling besökte exempelvis en krog i Istanbul där notan gick på 103 000 kronor.

Stockholms stifts biskop Eva Brunne reagerade och menade att avslöjandena skadar Svenska Kyrkans varumärke. Och i dag har stiftsstyrelsen, där Brunne är ordförande, ett sammanträde. Där kommer man att besluta om en uppdatering av resepolicyn, och Jan Olov Sundström hoppas att församlingarna följer den.

– Det är ju bekymmersamt när man gör saker som man kanske borde ha tänkt igenom först, och inte borde ha gjort. Vi kommer naturligtvis att sprida resepolicyn som vi tar för stiftets räkning. Församlingarna är rätt så självständiga. Men jag utgår från att det vi gör påverkar deras egna ställningstaganden.