STUDIO ETT TORSDAG 9 JUNI

Mellanösternexpert: Tel Aviv-dådet avbrott från trenden

15 min

Attentatet i Tel Aviv på onsdagskvällen, då fyra människor dödades, får nu nya efterverkningar. Nu nekar Israel 83.000 palestinier inresetillstånd till moskén på Tempelberget i Jerusalem under Ramadan.

Fyra människor dödades när två beväpnade palestinier öppnade eld i en saluhall i centrala Tel Aviv. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har kallat dådet för ett kallblodigt mord i Tel Avivs hjärta.

– Det här utfördes av kriminella terrorister. Vi ska ta nödvändiga åtgärder för att attackera gärningsmännen, sade han.

Två personer kunde gripas efter attacken. Männen är enligt israelisk polis kusiner från byn Yatta utanför Hebron. 

– Men ingen har ännu tagit på sig ansvaret för dådet. Hamas har sagt att det var en hjältemodig insats, utan att ta på sig dådet. Även Hizbollah har välkomnat attacken, säger Fernando Arias, Ekots utsände i Kairo.

Det finns en planering och en organisation, förmodligen människor som har hjälpt dem att komma dit.

Björn Brenner, Mellanösterexpert på Försvarshögskolan i Stockholm, ser att onsdagens dåd skiljer sig från tidigare attacker.

– Den senaste månaden har vi sett en nedgång i antalet knivattacker. Det här var ett avbrott från den nedåtgående trenden, säger han.

– Det var en organiserad attack, med två personer som tagit sig från Västbanken till Tel Aviv, lyckats undkomma säkerhetstjänsten och även lyckats smuggla dit vapen. Det finns en planering och en organisation, förmodligen människor som har hjälpt dem att komma dit, säger Björn Brenner.

Enligt honom har det i israeliska säkerhetskretsar länge funnits misstankar om att ett attentat skulle ske vid saluhallen, och han menar att dådet kan ses som ett slags test av Israels nye försvarministern Avigdor Lieberman.

P3:s utrikeskorrespondent Palmira Koukkari Mbenga, på plats i Tel Aviv, beskriver en matthet hos befolkningen.

– Den första reaktionen har varit "sånt här händer hela tiden, när ska det ta slut?"

– Folk är upprörda, men jag upplevde en trötthet över våldet, säger Palmira Koukkari Mbenga.

Israel har svarat med att dra in inresetillstånden för över 83 000 palestinier under den muslimska fastemånaden Ramadan. Något som kan skapa mer oro, enligt de personer P3:s utrikeskorrespondent pratat med.

– De säger att de indragna resetillstånden och svaren från Israel bara kommer att göra folk arga och problemen värre.

Läs mer: "De försökte döda så många som möjligt"