Höga kostnader för studentfirande

1:21 min

Studentmössor, festkläder, mottagningar och annat som hör till studenten kan bli en dyr historia för länets elever och föräldrar. Enligt Swedbank och Svensk Handel läggs det 10 000-20 000 kronor per person inför studenten.

Skolavslutningar och studenttider är förknippat med mycket fest och glädje. Men det finns baksidor. Enligt Swedbank och Svensk Handels rapporter kan allt som hör studenten till kosta mellan 10 000 och 20 000 kronor. 

I rapporterna kring kostnaderna så får man som student betala i snitt ungefär 15 000 kronor. Det är allt från bal, studentdag och skiva till tackkort, transport och frisör som räknats in.

Louise Ribrant, Johanna Öreberg, Kristina Paajanen och Mathilda Grahn studerar på CIS i Kalmar och de tycker alla att kostnaderna har blivit alldeles för stora:

– Det blir väldigt mycket pengar när man tar studenten, har man tur så har man snälla och hjälpande föräldrar, annars blir det jobbigt som student.

Anledningen till de stora kostnaderna kring studenten kommer från samhällsutvecklingen menar eleverna. 

– Det är ett stort evenemang och allt blir dyrare med fler tillval. Det är själva utvecklingen i samhället som har bidragit till detta. Sedan är det var man gör det till själv som påverkar slutsumman.