Allt dyrare boende för ensamkommande

2:27 min

Kostnader för mottagande av ensamkommande barn har stigit kraftigt de senaste åren. De kommer att utgöra närmare hälften av de totala utgifterna för migration och integration i år och nästa år.

– Det är ju helt orimliga siffror. Jag har aldrig varit i närheten av sådana kostnader tidigare, inte ens för vårdkrävande barn. Det säger Åsa Wallén, chef på familjeavdelningen på Danderyds socialkontor.

En bidragande orsak är kostnaderna för boenden och vård. I Danderyd fick kommunen i ett par fall i fjol betala över 10.000 kronor per dygn, visar en sammanställning som Ekot tagit del av.

Att så många ensamkommande sökte asyl i Sverige i fjol satte både kommuners och Migrationsverkets mottagningssystem under stora påfrestningar. En utmaning för många kommuner var att snabbt hitta boenden samtidigt som de ordinarie platserna kommunerna hade tillgång till var ofta fullbelagda.

I en rapport från KSL, Kommunerna i Stockholms län, som tog emot omkring en sjättedel av alla ensamkommande i fjol, visas hur priserna för till exempel HVB- och jourhemsplaceringar steg under 2015. För HVB-hem landade genomsnittskostnaden på omkring 2000 kronor per dygn och i två fall alltså på över 10.000 kronor per dygn, som kommunen fick betala under några veckor i höstas- för två ensamkommande som krävde extra mycket vård.

Generellt ersätter staten genom Migrationsverket kommunerna med 1900 kronor per dygn per belagd boendeplats för ensamkommande barn och unga.

Åsa Wallén på Danderyds socialkontor menar att en del företag tog chansen att tjäna stora pengar.

– I många fall handlar det ju här om vinstdrivande företag. De vill ju gå runt och tjäna lite på det också, självklart finns den aspekten.

Ett av vårdföretagen som tog ut 10.000 kronor dygnet i höstas av Danderyds kommun var Platea i Värmland där Pernilla Nykvist är chef.

– Det är väl så att vi ligger i framkant när det gäller kvalitet och resurser. Vi får de allra svåraste barnen, säger Pernilla Nykvist.

Det är det som är förklaringen?

– Ja, det är en ganska självklar förklaring.

Men 10 000 kronor per dygn?

– Ja. Har du ett barn som exempelvis behöver två personal som går med dem all vaken tid och du vet vad en socionom kostar i lön idag så kanske du kan räkna ut själv vad det kostar.

Ja, hur mycket blir det?

– Ja, hur mycket blir det... ja det är det som blir skillnaden.

Åsa Wallén på Danderyds kommun säger att de nu förhandlat ner priset för exakt samma vård. Dygnskostnaden under våren i ett fall där kostnaden tidigare var drygt 10 000 kronor per dygn under våren hamnat på 6000 kronor per dygn.

De företag vi talat med säger att de inte tog ut extra betalt under hösten för att situationen var ansträngd för kommunerna.

– Vi anställde en extra person under senhösten som sen dess förhandlat ner alla våra placeringskostnader. Så då kan man väl undra... även om företagen säger det så måste de ju haft marginaler när de i dag kan ha väldigt mycket lägre kostnader, säger Åsa Wallén.