Staten fälls för kritiserat romregister

0:47 min

Staten gjorde sig skyldig till etnisk diskriminering i samband med Skånepolisens registrering av romer, enligt Stockholms tingsrätt.

Var och en av de elva som omfattas av målet ska få 30 000 kronor.

På Civil Rights Defenders kontor steg jublet när beskedet om tingsrättens utslag kom.

– Helt fantastiskt att vi vinner vårt mål i första instans, säger Fred Taikon, som är en av dem som målet gäller.

– Om jag har gjort något olagligt då får jag ta konsekvenserna av det, och därför har det varit konstigt om ingen fått stå till svars, säger han efter att ha läst domen.

Tingsrättens ordförande Lena Egelin kommenterar domen så här i ett pressmeddelande:

"Registrering av romer är särskilt kränkande mot bakgrund av den historia av registrering och förföljelse av romer som finns i Sverige och världen. I kombination med de känslor av rädsla och obehag som de som ansökt om skadestånd berättat om anser tingsrätten att det begärda skadeståndet ska dömas ut".

Staten har, enligt tingsrätten, inte kunnat visa att det har funnits några andra skäl för registreringen utöver etniciteten. Staten ska därför betala ytterligare skadestånd för denna kränkning.

Tidigare har de elva, åtta vuxna och tre barn, fått 5 000 var i skadestånd för kränkning av den personliga integriteten.

Senare krävde Civil Rights Defenders staten på ytterligare ett skadestånd på 30 000 kronor per person. Tingsrätten gav dem alltså rätt.

Fred Taikon har aldrig fått någon förklaring till varför Skånepolisen registrerade hans personuppgifter.

Han är själv inte dömd för brott och känner inte heller till brottsliga personer i släkten eller bekantskapskretsen, enligt stämningsansökan.

– Hjärtat hoppar högt och rösten darrar, det här är en seger för mig och för 5 000 romer som är med i registret, säger Fred Taikon.

– Jag vill säga till alla romer att vi vunnit en av de största segrar någonsin genom att vi drog staten och polisen inför rätta. Det var en stor kränkning av oss, säger han.

– Lagen är den enda som kan gör människor jämlika och det är det Stockholms tingsrätt visat i sin dom i dag. Vi är stolta att ha få företrätt Fred och de andra i domstolen. Det är en seger för hela samhället att våra klienter, trots det de varit utsatta för vågar vända sig till rättsväsendet, säger Roberth Hårdh, chef för Civil Rights Defenders.