Drönare sparar pengar åt räddningstjänsten

1:30 min

Vid en gräsbrand i Partille igår fick Räddningstjänsten i Göteborg hjälp av en drönare från Räddningstjänsten i Stenungsund. Där har dom två drönare som dom använt i ett år och haft mycket stor nytta av.

En drönare är en obemannad flygande farkost som oftast fjärrstyrs eller styrs autonomt. De används sedan länge av försvaret och för att filma ovanifrån vid stora sport- och kulturevenemang. Men på senare tid har de också blivit allt mer använda av privatpersoner.

Den stora drönaren som används av räddningstjänsten i Tjörn-Stenungsund-Lilla Edet har kostat ungefär 80 000 kronor att köpa in, och den mindre som användes vid insatsen i Partille igår fick man på köpet.

Carl Ian Bissmark är räddningschef i Tjörn-Stenungsund-Lilla Edet och han tror att Göteborg skulle ha nytta av att köpa in egna drönare.

– Vi sparar tid, massor av tid. Tidigare fick sju - åtta personer ut och leta efter bränder.  Det blir mindre kostnader eftersom det blir mindre skador. Nu räcker det att skicka upp drönaren så vet vi vart vi ska gå. Det sparar pengar och jag tror redan den har tjänat in sig själv, han. 

Martin Lindsten var insatschef vid torsdagens släckning, och han tycker att man haft stor nytta av drönaren, men enligt honom finns inga konkreta planer på att köpa in egna i Göteborg.

– Det gäller att titta på vad tekniken kan erbjuda och vad som är lämpligt att använda. Men jag vet finns inga konkreta planer på att köpa in egna., säger han.