"Har mjukisbyxor för att slippa bli tafsad på"

1:39 min

Våldtäkter som aldrig anmäls, nyanlända killar som inte tar ett nej och skolan som arena för sexuella ofredanden. Det vittnar unga om i en sammanställning om sexuella ofredanden inom Polisregion Mitt. 

Polisregion Mitt har haft kontakt med rektorer och elever på 25 högstadie- och gymnasieskolor. Detta i en sammanställning som ingår i en nationell lägesbild om sexuella ofredanden som nyligen publicerades.

Polisen ger en bild av ett omfattande problem, där få brott anmäls. Skolan är den vanligaste platsen för sexuella ofredanden.

– Jag har själv döttrar. Jag är inte bara polis. Jag är pappa också. När mina döttrar blir äldre skulle jag bli förbannad om de blir utsatta för det här. De ska inte behöva hamna i den miljön, säger Rickard Eriksson, kommissarie inom grova brott vid polisen i Bollnäs.

Killarna tafsar mig på rumpan när jag står vid skåpen. Jag säger ifrån, men det är så vanligt att jag nästan vant mig.

Jag går på fest i stora mjukisbyxor. Då slipper jag att någon tafsar på mig.

Tjejer blir ibland indragna på toaletten eller i rum under fester och blir våldtagna. Det är ingen idé att göra en grej av det hela. Ingen skulle tro en, och man vill ju inte för evigt bli stämplad som en hora.

Problemen är extra stora bland nyanlända killar, enligt tjejerna som polisen pratat med.

– Nyanlända från andra länder kan ha andra tankar och värderingar angående jämställdhet. Då ser man att problemen är större, säger Rickard Eriksson.

På en skola berättar tjejerna att killar ställer sig en i täta grupper som de tvingas gå igenom. Tjejerna tvingas då till ofrivillig närkontakt som känns obehaglig.

– Många tjejer upplever att vissa killar har svårt att ta att de inte får tafsa på dem. Att ett nej är ett nej. Rent attitydmässigt är det betydligt tuffare.