Nioåring inlåst i isoleringscell på statligt ungdomshem

2:34 min

Statens institutionsstyrelse isolerar allt yngre på sina ungdomshem, visar Ekots granskning. En nioårig pojke och en tioårig flicka blev inlåsta under förra året. Barn­ombuds­mannen är kritisk.

Ekot har gått igenom dokumentation från Statens institutionsstyrelse som visar att en nioårig pojke och en tioårig flicka blev inlåsta i isoleringsceller på ungdomshem förra året.

Tidigare hade ungdomshemmen hand om barn från tolv år och uppåt men nu har flera yngre tagits in, barn som alltså också har blivit isolerade.

”Linnea” som själv blivit isolerad på ungdomshem tidigare reagerar på att så unga isoleras:

– Det är helt vansinnigt. Vad tror de att det kommer att göra med de här barnen? Det kommer att göra samma som för mig; att man slutar visa vad man egentligen känner och blir förvirrad i sitt beteende, säger Linnea

– Man slutar känna tillit. Och att vara på den här lilla ytan, det kokar inom en när man tänker på det, berättar hon om efter egen erfarenhet.

Isoleringscellerna på statens ungdomshem är små kala rum, helt utan möbler. Bara en galonmadrass på golvet. Här kan barn och unga bli inlåsta, ibland i bara underkläder, i upp till 24 timmar.

Isolering ska ”i princip inte förekomma” som det står i förarbetena till lagen. Cellerna finns bara för ”extrema situationer”; om en ungdom till exempel är väldigt våldsamt och när alla andra möjligheter är uttömda.

Men förra året användes de här isoleringscellerna vid 787 tillfällen, för barn och unga som tvångsvårdas enligt LVU, lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga.

Statens institutionsstyrelse, Sis, som driver ungdomshemmen, hade tidigare hand om personer i åldern 12 till 21.

Men under förra året förändrades det. Sedan 2015 har 16 barn skrivits in som var yngre än tolv år. De yngsta är nio år.

– Det är något som vi måste anpassa oss till. Vi har inte någon större erfarenhet att jobba med så små barn, säger Jan-Eric Josefsson är verksamhetsdirektör på Sis för södra Sverige.

Även de allra yngsta har hamnat i isoleringscellerna.  Det här visar isoleringsunderlagen från Sis, som Ekot gått igenom.

En nioårig pojke har isolerats och en tioårig flicka har blivit isolerad tre gånger, bland annat efter att hon kastat saker och hällt ut schampo på golvet.

– Det är naturligtvis en brist att vi inte kan nå en så ung person utan att ta till den typen av ingripande åtgärder, men det som har beskrivits för mig är ett agerande där personalen inte såg några andra möjligheter, säger Jan-Eric Josefsson.

Barnombudsman Fredrik Malmberg är kritisk till att så små barn ens tagits in på ungdomshemmen:

– Det är klart att det är väldigt upprörande att så små barn kan bli isolerade på det sättet. Jag tycker att isolering absolut inte ska förekomma i barn- och ungdomsvården, men jag blir orolig när de här institutionerna vidgas och det är fler och fler barn som kan placeras, säger han.

– Pratar vi om nio- och tioåringar som vi kan se så är det en väldigt oroväckande utveckling att de här hemmen breddas på det sättet. Det var inte tänkt så, fortsätter Fredrik Malmberg.