Misstänkt ubåtsljud kom från svensk källa

2:31 min

Ekot kan avslöja nya uppgifter om den stora ubåtsjakten hösten 2014. Det ljud som från början beskrevs som det avgörande beviset för att en utländsk ubåt kränkt Sverige var i själva verket ljud från ett svenskt objekt och inte från en utländsk ubåt.

I oktober 2014 pågick under en vecka en intensiv u-båtsjakt i Stockholms skärgård, eller underrättelseoperation som Försvarsmakten kallade den. Några veckor senare, den 14 november 2014, slog Försvarsmakten fast vid en pressträff att en mindre utländsk ubåt kränkt Sverige. Så här sa överbefälhavare Sverker Göranson.

– Den avgörande observationen är gjord av Försvarsmaktens egna sensorer. Den möjliggjordes av ett kvalificerat operativt svenskt uppträdande och observationen uppfyller kraven för den högsta bedömningsnivån - bekräftad ubåt - och är avgörande för konstaterandet att kränkning faktiskt har ägt rum.

Men i september 2015 meddelade plötsligt Försvarsmakten i ett pressmeddelande att det här allra viktigaste beviset inte längre gällde, men inget avslöjades om bakgrunden eller vad som hänt.

Och Ekot kan nu alltså berätta att Försvarsmaktens djupare analys visade att ljudet inte kom från någon utländsk ubåt som man först trodde utan från en svensk källa.

Men enligt Ekots uppgifter så anser Försvarsmakten fortsatt att tyngden i de övriga observationerna under ubåtsjakten 2014 gör att det går att slå fast att en utländsk ubåt kränkt svenskt vatten. Exempelvis två observationer av privatpersoner och ett bottenspår som försvaret undersökte.

Enligt Ekots källor träffade avgående ÖB Sverker Göransson tidigt i höstas regerings säkerhetspolitiska råd där bland andra statsminister Stefan Löfven, utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist sitter. ÖB berättade då att det som från början beskrevs som den avgörande observationen inte stämde.

Stefan Löfven ska ha blivit upprörd då han stått bredvid ÖB vid presskonferensen i november 2014 och kritiserat den utländska kränkningen och gjort det på delvis felaktig grund och det är avgörande att vara korrekt i så här känsliga frågor.

Men precis som Försvarsmakten har regeringen valt att inte offentliggöra uppgiften att det rörde sig om ett ljud från en svensk källa, bland annat för att det skulle vara pinsamt för försvarsmakten men också för att det hela tiden varit försvarsmakten som informerat om händelsen.

I vintras rapporterade medier om att en annan misstänkt ubåt observerats vid en marinövning vid fyren Vindbåden våren 2015. Enligt Ekots källor har det slagits fast att den ubåten var tysk.