Kyrkans resor

Församling ställer in ny miljonresa

2:26 min

I P4 Stockholms och Ekots granskning toppar Botkyrka församling listan över dyra personalresor. Ytterligare en miljonresa planerades av församlingen, men den har nu stoppats.

Ett krogbesök på en ö i Bosporen där notan hamnade på över 100 000 kronor. Resmål som Istanbul, Sarajevo och Israel och flera kostsamma så kallade rekognoseringsresor. Det var något av det som Ekot och P4 Stockholm kunde avslöja om Botkyrka församlings utlandsresor i slutet av maj.

Så här förklarade exempelvis kyrkorådets ordförande i församlingen, Anna-Marie Carlsson, tidigare varför församlingsledningen köpt alkohol för medlemmarnas pengar:

– Om det är den dryck som man dricker på stället så kanske det inte något konstigt. Vi har ju en annan syn på det kanske här hemma i Sverige ibland.

Du menar att det inte fanns något annat än alkoholhaltiga drycker?

– Ja, det var nog så.

Men så kan det väl inte vara?

– Nä, så kan det väl inte vara.

Totalt visade vår granskning att personal och kyrkopolitiker i Botkyrka församling rest för 2,8 miljoner kronor sedan 2010. Det gjorde att den relativt fattiga församlingen Botkyrka rest för mest pengar av de församlingar vi granskat.

P4 Stockholm och Ekot kan nu avslöja att församlingen planerat göra ännu en resa. I sommar skulle drygt 60 personer, både anställda och politiker, ha åkt till Tanzania, och kostnaden låg på cirka en miljon kronor. I reseprogrammet, som Sveriges Radio tagit del av, finns föreläsningar och möten med människor på ett barnhem och på ett sjukhus.

Men i programmet finns också andra inslag, bland annat afrikansk dans, trumlektion och matlagning. En av dagarna skulle deltagarna ha en heldags safari i en av Tanzanias nationalparker vid foten av Kilimanjaro.

Men efter uppmärksamheten av Svenska Kyrkans vidlyftiga resor beslutade häromdagen ledningen för Botkyrka församling att stoppa resan. Per Axerup är sedan i våras tillförordnad kyrkoherde.

– Som läget är just nu så tyckte vi det var klokt att vara eftertänksam. Om en utbildning skadar Svenska Kyrkans anseende så är det klokt att se om man kan göra det på ett annat sätt och ett bättre sätt, säger Per Axerup.

Och då ska man se det i ljuset av att Botkyrka hade gjort en hel del kostsamma resor tidigare och att detta skulle vara ytterligare belastande, eller?

– Botkyrka församling har haft en tradition av att satsa rejält på sin personal, och det ska man fortsätt med. Men all utbildning kan ju ifrågasättas, om den är kostnadseffektiv och om man ska göra det på ett annat sätt.