BORÅS

Fick titta på tv istället för att söka jobb

1:44 min

Kartläggningen ska lägga grunden för nyanländas fortsatta arbetssökande och bland annat utrusta dem med ett cv, men deltagarna vittnar om att de suttit sysslolösa i över en månad medan deras meritportfölj skapades.

– Vi blev förvånade. Första dagen satt vi där och visste inte vad vi skulle göra. Andra dagen samma sak. Den tredje dagen började vi ställa frågor: Vad ska vi göra här? De sa: inget, bara tillbringa er tid, säger Osama Atar, en av de som genomgått Meritportföljen.

Meritportföljen är en av få insatser från Arbetsförmedlingen som inte syftar till att utveckla individen. I stället är det en ren kartläggning som man köper in för att man själv inte har resurser att genomföra den. De nyanlända får hjälp med att skapa ett cv och validera sina erfarenheter och betyg från hemlandet i en insats som kallas Meritportföljen.

I Borås är det bolaget Astar som håller i insatsen på uppdrag av arbetsförmedlingen. Insatsen ska lägga grunden för Arbetsförmedligens fortsatta arbete med att hitta jobb åt den nyanlände.

Sattes i ett rum

Osama Atar kom till Astar i Borås i början av april för att genomföra insatsen Meritportföljen. Han säger att han bara haft ett 30 minuter långt möte där handledaren samlade in information om vad han gjort tidigare i sitt liv, och att han och de andra deltagarna sedan fick sätta sig i ett rum med varsin dator.

– Jag gick Meritportföljen i en månad. Vi tittade på tv, lyssnade på musik, drack kaffe och pratade. Vi gjorde inget, de ville bara att vi skulle stanna där i fyra timmar för att visa att vi kommer varje dag, säger han.

Miljonersättning

Arbetsförmedlingen ger Astar 2 000 kronor per deltagare och vecka för kursen. Deltagarna stannar i genomsnitt en och en halv månad i insatsen och sedan 2014 har över 3 300 000 kronor betalats ut till Astar i Borås.

Nicole Bouyer, sektionschef för etableringen vid arbetsförmedlingen i Borås, säger att kritiken hittills varit okänd för dom.

– Det som vi köper är ju en fördjupad kartläggning. Avtalet ger inte utrymme för att studera svenska eller någonting annat. Men det är viktigt att man berättar för sin handläggare om man är missnöjd med något. Vi måste få vetskap om det. Det är det allra viktigaste, för först då kan vi göra något åt det. Oavsett vad det är för insats, så tycker jag inte att människor ska behöva sitta och känna att de inte gör någonting.

Vill vara produktiv

Hemma i Aleppo i Syrien var Osama Atar en verksam man. Han hade två jobb, dels som ägare av en plastfabrik och dels som försäljningsagent i Mellanöstern för ett företag som gör hudvårdsprodukter. Här i Sverige går dagarna än så länge åt till svenskstudier och samhällsorientering, men han vill börja jobba så snart som möjligt.

– Jag bryr mig mycket om Sverige. Det här landet öppnade sina dörrar stort för mig. Jag känner att det är min plikt att tjäna det här landet och att rätta till de dåliga sakerna, säger han. Jag vill vara en god, produktiv samhällsmedborgare. Då kan jag återfå min självrespekt.

Från företaget Astar tillbakavisar man kritiken.

Hör Astars svar på kritiken i artikeln nedan!