HVB-motståndare hotade kommunalråd

4:45 min

Protesterna mot de planerade HVB-hemmen i Mörbylånga kommun har varit många. Kommunalrådet Henrik Yngvesson (M) har blivit hotad.

Planerna på att bygga HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn har rört upp många känslor i Mörbylånga kommun. På ett informationsmöte som ordnades av kommunledningen i Färjestaden i februari blev det snabbt en hätsk stämning där ensamkommande bland annat liknades vid babianer.

– Jag var oerhört illa berörd när jag lämnade. Jag upplevde att det var det värsta offentliga möte som jag har bevistat någon gång, säger kommunalrådet Henrik Yngvesson (M).

En tid efter mötet blev kommunalrådet hotat i ett telefonsamtal.

– Passa dig, avslutade de med. Syftet är säkerligen först och främst att jag i min politisk roll ska vara rädd om min position och att den på något vis är hotad för att jag hjälper till att föra fram de här HVB-hemmen, säger Henrik Yngvesson.

– I en andra del måste det ändå vara att skapa en osäkerhet hos mig någonstans om att den här frågan är så stor och allvarlig att jag eller min familj kanske kan lida skada någonstans, fortsätter han.

Det är inte bara Henrik Yngvesson som har blivit hotad för sitt engagemang för ensamkommande i Mörbylånga kommun. Även flera volontärer som arbetar med nyanlända Ölandsbor har råkat ut för hot och hat. 

Det har varit så allvarligt att de bara vågar bekräfta det, de vill inte berätta vad som har hänt och vad de heter av rädsla för att det ska hända igen.

Nyligen beviljade Mörbylånga kommun bygglov för ett HVB-hem i Färjestaden vid Joels udde. Här har många boenden skrivit på något som kan liknas vid namnlistor med synpunkter mot HVB-hemmet.

De boende i området är bland annat oroliga för att HVB-hemmet ska göra området otryggt och påverka turismen.

– Det är klart som fasen att folk skyr när det bli sådana här saker. Förra sommaren var det knappt en vanlig människa därnere, säger en man med stuga på Joels udde som vill vara anonym.

Han syftar på att det redan finns ett asylboende på Möllstorp strax intill.

– Det får inte bli som i Södertälje. Kommer man och går där är det som i Syrien. Sverige är till för svenskarna. Våra förfäder har inte byggt upp landet för att massorna från Afrika ska komma hit, säger Pie Kullström som också bor på Joels udde.

Mörbylånga kommun har försökt att bemöta argumenten mot ett HVB-hem med fakta som visar att de allra flesta som bor på HVB-hem är skötsamma ungdomar som inget hellre vill än att integreras i Sverige. Men det är svårt att få argumenten att nå fram.

Hur Mörbylångas kommunledning och de boende på Joels udde som protesterar  ska kunna mötas är svårt att se, men Henrik Yngvesson är klar i sin uppfattning.

För honom ska Öland och Mörbylånga kommun ta sitt ansvar för ensamkommande flyktingbarn och inte skärma av sig från en allt mer globaliserad värld.

– Vi ska inte det. Vi ska vara delaktiga i den. Vi ska se till att vi kan göra det bästa för dem som har upplevt krig och elände och se till att de kan få en nystart hos oss här i Mörbylånga, säger han.