46 000 berörs av flygstrejk

46 min

SAS flyger nu ner piloter som inte är organiserade till grekiska övärlden för att hämta hem strandade resenärer, berättar kommunikationschefen Karin Nyman för Ekot.

Omkring 20 000 flygpassagerare kommer att påverkas av den pågående pilotstrejken i dag. 159 avgångar ställs in, enligt SAS som nu även uppger att strejkerna fortsätter imorgon. Då ställs 220 flyg in och 26 000 resenärer berörs.

– I dag kommer vi att ha 159 inställda flygningar. Det är inrikesflyg och det är flyg från Arlanda och till och från andra skandinaviska länder, och också ut i Europa, säger Karin Nyman informationsdirektör på SAS.

Vid 14-tiden på lördagen meddelade SAS att strejkerna kommer att fortsätta även under söndagen. 220 flygningar ställs in och 26 000 resenärer berörs, enligt SAS.

Majoriteten av alla flyg inom Sverige och all trafik till och från Sverige berörs. Undantagna inrikesflyg är fortsatt de som flygs av flygbolagets underleverantörer, samt flyg till och från Asien och USA.

Vad rekommenderar ni människor som ska ut och resa att göra i det här läget?

– Först och främst rekommenderar vi att man söker information. Har man en inställd flight då har man fått ett sms med information om det. Har man övriga frågor rekommenderar vi att man tar kontakt med vår kundtjänst eller söker information på hemsidan eller i sociala medier, säger Karin Nyman.

Det var i går klockan 18 som förhandlingarna mellan Svensk Pilotförening och SAS bröt samman och 400 piloter gick ut i strejk.

I går kväll berördes cirka 4 000 resenärer av strejken. I helgen kommer alltså betydligt fler att påverkas av den pågående strejken som alltså berör både inrikes och flighter inom Europa.

Förhandlingarna bröts alltså i går kväll. Enligt Svensk pilotförening har parterna ingen kontakt för tillfället.  Det finns ännu inga uppgifter om när de kommer att återupptas säger Karin Nyman på SAS.

– Det vet vi inte än. Förhandlingarna har inte återupptagits, och vi vet inte när de kommer att återupptas.

Och vem är det som avgör om förhandlingarna kommer att återupptas?

– Ja, det gör ju parterna.

Så vem är det som tar nästa steg?

– Det kan jag inte svara på.

Enligt Karin Nyman får resenärer inbokade på inställda flyg hjälp att boka om biljetter. Men problemet att det just nu är högsäsong och att många flighter därför är bokade.

De som inte lyckas boka om biljetterna får pengarna tillbaka. Däremot står SAS inte för hotellkostnader, som orsakats av strejken.

– Nej, så är det inte. Men där får man söka information. Alla ombokningsregler står på vår hemsida, säger Karin Nyman, informationsdirektör på SAS.

Också på Air France strejkar piloterna i dag. Uppemot en femtedel av bolagets flygningar har ställts in under dagen, detta berör både inrikes och utrikes flygningar.

Enligt en talesman för Air France skulle flera av de inställda flygningarna gått till städer där det arrangeras matcher i EM-slutspelet i fotboll.

Det franska fackförbundet CTG som organiserar piloterna, har aviserat att strejken kommer att pågå åtminstone till och med tisdag. Deras huvudkrav är högre löner och bättre arbetstider.