Kritik mot försvaret - mörkade information om ubåtskränkning

1:59 min

Efter den omfattande ubåtsjakten i oktober 2014 slog Försvarsmakten fast att det var ett intrång från en främmande ubåt. Men det viktigaste beviset för att det var ett utländsk ljud höll inte. Enligt vad Ekot erfar kom det i själva verket från en svensk källa.

Försvaret erkände redan i höstas att deras främst bevis inte höll. Men vad för sorts ljud man registrerat höll militären hemligt.

Moderaten Hans Wallmark i riksdagens försvarsutskott tycker att det är allvarligt beteende.

– Om det finns uppgifter eller andra reaktioner som på något sätt ifrågasätter den samlade bedömningen, då är det oerhört viktigt att vi som försvarspolitiker och opposition får reda på det. Det här är allvarligt, säger Hans Wallmark.

Kristdemokraternas försvarspolitiker Mikael Oscarsson har en liknande reaktion.

– Skulle det vara så att inte har fått informationen så är det väldigt märkligt.

Men Försvarsmakten ska ha informerat regeringen som dock behöll det för sig själv. Försvarsminister Peter Hultqvist förnekar inte det, men säger inte mycket mer än så.

– Jag vill hänvisa till Försvarsmakten när det gäller alla de här frågorna. Jag säger bara det att jag är inte den som bryter mot några sekretessregler eller hemligstämplar, säger försvarsministern.

Det var alltså militärens avgörande ljudbevis som inte höll. Men trots det står militären fast vid att det var en främmande ubåt. Det finns bottenspår och andra observationer, enligt försvaret. Men mycket mer säger inte Försvarsmakten.

– Vi kommenterar inte det här över huvud taget idag därför att det omfattas av sekretess. Men vad jag kan säga är att Försvarsmaktens analys från resultatet av underrättelseoperationen ligger fast, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten.

Allan Widman, Liberalerna, är ordförande i försvarsutskottet. Han förstår inte hur försvaret kan häva att det var ett främmande intrång när deras främsta indikation nu visat sig vara en svensk ljudkälla.

– När det avgörande beviset har en annan förklaring så är den logiken svår att förstå.

Allan Widman understryker att det är fundamentalt att all information vid påstådd främmande kränkning måste vara riktig.

– I den här typen av analyser så är det utomordentligt viktigt att informationen som ges är korrekt och att man är mycket noggrann med den.