Datum klara för digital-tv-övergång

På onsdagen beslutade regeringen om datum för alla steg i övergången till digital-tv. Nedsläckningen av det analoga nätet ska ske i fem etapper, med början nu i höst. Och nu är det klart att fler kommuner berörs redan till våren än vad man tidigare planerat.

– Den viktiga förändringen är ju att vi börjar med ett lite större steg för att ge större skjuts åt marknaden för digital-tv-boxar för att den ska komma igång lite snabbare. Det säger kulturminister Leif Pagrotsky som är nöjd med beslutet.

Sedan tidigare är det ju klart att de tre huvudsändarna i Gävle, Visby och Motala lägger ner sina analoga sändningar redan i höst. I september, oktober och november går man där över till digital-tv.

Fyra etapper för övergången
Idag beslutade regeringen när resten av landet ska följa efter. Det kommer ske i fyra etapper.

Under våren 2006 blir det digitala sändningar i bland annat Norrköping, Örebro, Uppsala, Västerås och Borlänge. Nästa höst följer stora delar av Småland och Halland efter.

Alla behöver inte digital-box
Våren 2007 är det dags för Stockholmsområdet och de flesta kommuner i Norrbotten och Mellansverige, bland annat Sundsvall och Östersund.

I den sista etappen, hösten 2007 släcks det ner i Västerbotten, Värmland, Göteborgsområdet, Blekinge och Skåne.

Som läget är idag, är det bara ungefär 22 procent av hushållen som behöver skaffa en digital-tv-box för att kunna se på tv efter skiftet.

”Gott om tid för omställning”
Kulturminister Leif Pagrotsky säger att långt i från alla kommer märka av någon förändring.

– Nästan ingen som har egen parabol och idag har gått över till digital-tv-box eller satellit kommer att beröras. De som idag är beroende av den analoga sändning som kommer att försvinna, de är ungefär vart femte hushåll och de minskar mycket snabbt.

– Det är i första hand människor som bara kan se ettan, tvåan och fyran som har egen antenn på taket. Det kommer att gälla gradvis under de kommande åren och det bör bli gott om tid att förbereda sig, säger Leif Pagrotsky.

Anja Sundberg
anja.sundberg@sr.se