Förmiddag med Helene Persson

Coolaste rastgården och roligaste kattleksaken

3:06 min

Sommarhalvåret bjuder på många ljusa timmar och är man katt så vill  man ha spännande leksaker som man kan fördriva tiden med. Vår kattexpert Susanne Hellman Holmström ger tips på bra leksaker och så efterlyser hon bilder på rastgårdar.

Vi vill ha bilder på din katts rastgård, eller hur du har löst det för din katt på balkongen. Susanne ger tips på hur man gör den kattsäker.

Susanne Hellman Holmström efterlyser finaste rastgården som SVT kan komma och besöka.

Susannes tips för en fin rastgård är att det måste finnas bra gömställen. Katten är ett djur som gärna vill vara på höjd, för att kunna se och övervaka sitt revir, så de tycker om att ha hyllor på väggarna eller något annat som de kan hoppa upp på.

De tycker om att hoppa och klättra, så ett klösträd eller en stor stock som man virat ett rep runt är populärt. Gräs gillar de också. Det fixar man lätt genom att odla lite havre.

En viktig sak när man har rastgård är att den är säker, så att katten inte kan klättra och ta sig ut uppåt. Man kan ha ett nät som tak eller så kan man göra som Susanne har gjort. En plåt som man viker in så att katten inte kommer runt. Men det fungerar inte på katter som hoppar jättehögt! 

– Hade jag haft Bengaler så hade de bara skrattat och visat fingret åt mig, kört 2.40 i hopp och så hade de varit ute,

Susanne hade även med sig några tips på leksaker för att aktivera katten, nu när vi har så många ljustimmar på dygnet.