Om Ekots publicistiska linje vid direktsändningar

Efter det blodiga dådet mot gayklubben The Pulse i amerikanska Orlando, Florida tidigt på morgonen den 12 juni svensk tid, har Ekot genomfört en rad extra direktsändningar, både på webben och i FM-radion.

Särskilt när det gäller en av sändningarna, den som började cirka klockan 16.15 på söndagen, med anledning av Orlandopolisens presskonferens har det kommit in en mängd frågor och synpunkter till Ekot.

Som ansvarig utgivare för Ekot vill jag därför förklara vår publicistiska hållning.

Inför presskonferensen tog vi beslutet att inte rakt av direktsända ljudet eftersom vi inte visste om det skulle dyka upp obekräftade eller alltför närgående uppgifter där.

Det skulle till exempel kunna vara namn på offer eller detaljer om de som mördats, eller spekulationer om den misstänkte mördaren och hans eventuella medhjälpare.

Vi visste inte heller exakt vilka personer som skulle framträda på presskonferensen, eller om det skulle höras frågor från närvarande reportrar.

Det kommer nu högröstade anklagelser om censur och att vi försöker blocka information. De mest konspiratoriska menar att vi på något sätt inte vill kommunicera att den dödade attentatsmannen har ett namn/ursprung från Afghanistan (han är amerikansk medborgare, hans föräldrar är inflyttade från Afghanistan till USA) och eventuellt kan ha kopplingar till terrorgruppen IS.

Inget kunde vara mer fel. Det finns inga dolda agendor. Det handlar om att Ekot i det här fallet - precis som alltid - vill ta ett aktivt beslut innan vi publicerar namnet på en misstänkt mördare eller detaljer om brottsoffer. Senare igår kväll tog vi också beslutet att publicera namnet på den utpekade gärningsmannen, när det bekräftats av amerikanska polisen.

Vi har sett en rad exempel genom historien på att myndighetspersoner i ett skede har gått ut med uppgifter som senare inte visat sig stämma.

Ekot har alltid förbehållit sig rätten att avgöra vilka uppgifter vi ska vidareförmedla och därigenom publicera. Ekot har aldrig bara varit en passiv utsändare av presskonferenser eller exempelvis rättegångar där känsliga uppgifter kan förekomma.

Redan under Palme-rättegången - som vi sände i radion - hade vi ett system med en ljudfördröjning så att vi kunde "pipa" bort namnet på den huvudmisstänkte.  

Så denna försiktiga och restriktiva hållning när det gäller till exempel namngivningar är inget nytt. Nytt är däremot att vi sänder mycket mer direkt - och vi ansåg igår att det var rätt att sända direkt runt presskonferensen eftersom händelserna i Orlando är av så stort allmänintresse och dådet så fasansfullt. Men att vi intog denna försiktiga hållning i sändningen kunde vi säkert ha kommunicerat bättre. 

Jag skrev i en kommenterande tweet igår eftermiddag: ”Vi valde att inte direktsända ljudet från pk:n i sin helhet eftersom vi vill ha kontroll på vilka uppgifter vi publicerar. Olle, ansv utgiv”

Jag tror att ordet ”kontroll” i den meningen kan missförstås och kanske borde jag ha uttryckt mig annorlunda och mer precist. Ekot kommer aldrig att försöka kontrollera eller inskränka ett fritt informationsflöde. Men vi håller stenhårt fast vid rätten att välja vilka faktauppgifter och namn som vi sänder ut till vår masspublik. Det tycker vi är seriös pressetik, inte censur.

Ekot kommer att fortsätta direktsända en mängd presskonferenser utan fördröjning. Vi har inte infört någon ny policy utan tar som vanligt ställning till hur och vad vi ska publicera från fall till fall. Sedan kan vi alltid bli bättre på att förklara och argumentera för vår linje, och jag tackar för alla synpunkter och inspel som hjälper oss i den strävan.  

För mer om vilka pressetiska och publicistiska principer och regler som gäller för Ekot och Sveriges Radio, klicka och läs här.