Ingen polisbåt i Runn i år

2:30 min

I sommar minskar polisen sin närvaro på en av länets stora sjöar. Förra året fanns det polisbåtar både på Runn i Falun och Borlänge och på Siljan i Mora. Men i år kommer Runn bara att bevakas när det pågår större evenemang.

– I förhållande till föregående år är vi lite begränsade, förra året kunde vi låna en båt av försvarsmakten tyvärr har det inte varit möjligt i år. Det säger Mats Lagerblad, som är områdeschef för polisen i Falun/Borlänge.

Vad gör polisen på sjön?

– En viktig del är definitivt att kontrollera nykterhet, kanske den allra viktigaste, säger Mats Lagerblad.

Nu kommer polisens möjligheter att ingripa mot sjöfylla och andra brott på Runn vara små. Det känns inte bra, säger Claes Petersen, ordförande för Runns Segelsällskap.

– Jag tror att det behövs polisnärvaro, den dämpar och lugnar ner farten. Jag tror absolut att det minskar risken för sjöfylla att man någon gång ser en polisbåt. Det är som på vägarna. Vi tycker att det är bra att det finns polisbilar som vi ser ibland. Fartkamerorna har också en dämpande effekt, hela samhället har resonerat så att det behövs en viss närvaro. Så det känns inte alls bra att det inte ska vara en polisbåt på Runn, säger Claes Petersen.