Microsoft köper Linkedin

IT-jätten Microsoft köper det sociala yrkesnätverket Linkedin i en affär värd 26,2 miljarder dollar, motsvarande 216 miljarder kronor.

Linkedin har specialiserat sig på att erbjuda ett socialt nätverk särskilt inriktat på professionella kontakter. Det används främst för att knyta ihop arbetssökande och rekryterare.

Budet på 196 dollar per aktie är nästan 50 procent procent över aktiekursen vid börsens stängning i fredags.  Efter beskedet steg Linkedin-aktien med runt 50 procent på USA-börsen. 

I ett mejl till Microsofts anställda säger vd:n Satya Nadella att Linkedin kommer integreras i Microsofts kontorsprogram och webbtjänster i Office 365 och affärssystemen Microsoft Dynamics.

"Kombinationen gör det möjligt att införa ett nyhetsflöde från Linkedin som visar artiklar baserade på projektet du jobbar med, och att Office föreslår en expert från Linkedin som kan hjälpa till med uppgiften som du försöker slutföra", skriver Satya Nadella.

Linkedin får behålla "varumärket, kulturen och oberoendet" när vd Jeff Weiner nu ska rapportera till Microsofts vd Satya Nadella, skriver Microsoft i sin officiella blogg.

Uppköpet har godkänts av båda företagens styrelser men behöver också godkännande från flera myndigheter i världen. Microsoft räknar med att allt blir klart mot slutet av året.