Drottningar vallfärdar till Blekinges parningsstationer

4:57 min

I Blekinge finns två av landets fyra parningsstationer - för Buckfastbin.

Hit vallfärdar biodlare från hela södra Sverige för att få sina bin parade med avkomman från renrasiga drottningar.

Avelsarbetet är syftet med parningsstationerna, att få ett bi med bra egenskaper och som framför allt är motståndskraftigt mot det dödliga varoakvalstret som hotar biodlingen världen över.

Hälften av parningarna
Förra året gjordes mer än hälften av alla parningar på Buckfastbin i Sverige på de två stationerna som ligger på Aspö och Hasslö.

Där finns inga bin av andra raser så då vet man att det inte blir några oönskade parningar med andra bisorter, eftersom bina ogärna flyger över vatten.

Leif Olofsson från Älmhult har en hel transportlåda full med några decimeter stora kassetter fyllda av arbetsbin och drönare och en drottning, den som ska paras.

Parar sig inte med egna drönare
Drottningarna som ska paras kommer med fullt hov i form av arbetsbin och drönare, som är hanar. Men eftersom en drottning aldrig parar sig med sina egna drönare, så parar de sig med drönarna som är avkommor till de renrasiga drottningarna som finns på plats, och så förs de önskade generna vidare.

En drottning parar sig bara en gång i livet och kan lägga upp till 2000 ägg per dag, berättar Jan Evertsson som är föreståndare för parningsstationen som ligger på Hasslö.

Snälla bin
Han väntar på nästa gäng parningsvilliga besökare som ska komma.

– Jag väntar på ett gäng från Uddevalla, och ett gäng kommer från Linköping. De här stationerna är viktiga för att vi ska få lugna, snälla bin. Och för att få bin som är motståndskraftiga mot varoakvalster.