Stor press på Grekland att sända tillbaka flyktingar till Turkiet

2:04 min

Trycket ökar nu på Grekland för att landet ska skicka tillbaka fler flyktingar och migranter till Turkiet enligt det nya avtalet mellan EU och Turkiet.

Hittills har bara människor som inte sökt asyl skickats tillbaka och i många fall har grekiska myndigheter sagt att Turkiet inte är ett säkert land för flyktingar från Syrien.

Bland människorättsförsvarare är oron nu stor för att politiska påtryckningar riskerar att gå före rättssäkerheten.

– Var tog rättssäkerheten vägen, vad är det som händer med Europa?

Det undrar flyktingjuristen Eleni Velivasaki som just nu arbetar för att stoppa avvisningarna av två syriska män som kom till den grekiska ön Lesbos efter att EU-Turkietavtalet trädde i kraft den 20 mars.

De två är de första fallen där en högre instans i Grekland sagt nej till flyktingar som kommit med båt från Turkiet till Grekland, Turkiet är säkert för dem och därför ska de deporteras.

Nu sitter de inlåsta hos polisen på Lesbos och när Eleni Velivasaki pratar med dem är det genom en glasruta.

Sedan avtalet mellan EU och Turkiet började gälla har runt 500 personer skickats tillbaka från de grekiska öarna, det har varit människor som inte sökt asyl eller som återvänt frivilligt.

Kvar på öarna finns över 8 000 flyktingar och migranter som nu ska få sina asylansökningar prövade.

Enligt EU är Turkiet ett säkert land för dem men den kommitté i Aten som avgör fallen har flera gånger nu kommit fram till det motsatta.

I förra veckan var frågan uppe när EU:s inrikesministrar möttes i Luxemburg och Greklands regering ska nu ha lovat att bland annat ändra sammansättningen på de kommittéer som beslutar om deportation.

Nu sitter där bland annat personer som utsetts av FN:s flyktingorgan UNHCR och de skulle enligt EU kunna vara partiska till flyktingarnas fördel.

Men enligt bland annat Amnesty International är inte Turkiet ett säkert land för flyktingar och organisationen har dokumenterat flera fall där syrier skickats tillbaka in i Syrien från Turkiet.

Enligt flyktingadvokaten Eleni Velivasaki har syrier som frivilligt återvänt från Grekland till Turkiet satts i förvar.

– Vi är mycket oroade över hur det här ska sluta, de politiska påtryckningarna är enorma, säger flyktingadvokaten Eleni Velivasaki.