Dubbelt så många ensamkommande barn

2:21 min

Antalet barn som kommer över Medelhavet som flyktingar eller migranter har hittills i år varit mer än dubbelt så många som samma period förra året. 

Nio av tio färdas ensamma utan föräldrar, enligt Internationella Migrationsorganisationen IOM. Det handlar om drygt 7 000 barn, som är utsatta för stora faror. De ensamkommande barnen blir slagna, våldtagna, sexuellt utnyttjade, kidnappade, tvingade att arbeta gratis och riskerar också att helt enkelt bli dödade under sin väg mot Europa genom det laglösa Libyen och öknen dessförinnan. Detta - förutom risken att sedan drunkna i Medelhavet.

FN:s barnfond Unicef har intervjuat barn, som klarat färden och som vittnar om skoningslösa smugglare, farliga milisgrupper och även hårda myndigheter.

Barnen på flykt eller de som migrerar söderifrån i Afrika har oftast inga pengar, antingen fattiga från start eller rånade på vägen. De blir lätta villebråd för smugglarna som riktar in sig på de svagaste, kvinnor och barn, enligt Unicef.

De ensamma barnen betalar sin resa etapp för etapp och tvingas in i farliga situationer. Många pojkar hamnar i slavliknande förhållanden med minimala löner och inlåsta, utan frihet. De kan tjäna mindre än 5 dollar, 40 kronor, för en dags arbete. Båtfärden kostar 1 500 dollar, 12 000 kronor ungefär.

Flickor tvingas av smugglarna att sälja sex och utsätts för våldtäkter. En del av dem, som har lyckats komma till Italien, visar sig vara gravida. Enligt migrationsorganisationen IOMs bedömning är 80 procent av kvinnor och flickor från Nigeria, som smugglas till Italien offer för trafficking, det vill säga sexhandel.

Under förra året mellan januari och maj kom 3 000 ensamkommande barn till Italien. I år under samma månader är de mer än dubbelt så många, drygt 7 000. Och de utgör 92 procent av alla barn som kommer denna väg. Att fly eller migrera över Medelhavet från Libyen till Italien i de ranka båtarna är förenat med livsfara, så många barnfamiljer avstår.

17-åriga flickan Peace från Nigeria beskriver för Unicef hur hon först var inlåst i många veckor i den libyska hamnorten Sabratha och hörde skottlossning utanför. Ombordstigningen på båten blev sedan tumultartad. Många föll överbord och drunknade, andra dog ombord och 17-åringen satt bland döda kroppar.