Mat

Angelica ger sitt barn glutenfritt trots att barnet tål gluten

3:27 min

När Angelica Hemlin från Mattmar fick barn valde hon och barnets pappa glutenfritt även i dotterns mat - trots råd från BVC att vänja barnet med små portioner.

Angelica Hemlin och hennes sambo har uteslutit mjöl och socker i sin mat under cirka sex år. När paret fick barn för två år sedan valde de att fortsätta och uteslöt gluten även i barnets mat. 

– Vi övervägde det hela ganska seriöst. Våra hälsovinster var väldigt tydliga. Vi mådde oerhört mycket bättre sen vi ändrade kosten, säger Angelica Hemlin och berättar att hon slapp både magproblem och acne. 

– Mår jag påtagligt dåligt av något så känns det som förälder tveksamt att stoppa i sitt barn det, berättar hon. 

Samtidigt fick de råd från BVC att introducera gluten i små doser till sin dotter, för att barnet skulle vänja sig.

Mår jag påtagligt dåligt av något så känns det som förälder tveksamt att stoppa i sitt barn det.

Angelica Hemlin började att ge dottern gluten. Hon ville inte hamna i ett läge där hon undanhöll gluten från sitt barn och att det i ett senare skede skulle skapa problem, men det kändes bakvänt eftersom de själva hade valt bort gluten. 

- Så kom en studie som visade att ju tidigare man introducerade gluten till barn och i större dos, desto större risk var det att dom skulle utveckla sjukdomen, säger hon. 

Du litade inte på de rekommendationer som sjukvården gick ut med?

– Jag läser jättemycket och tar reda på mycket information. Sen har jag dessutom vårt egna facit av hur bra vi mår. Därför är det svårt att motivera varför man ska stoppa i gluten i sitt barn, säger hon.