Gärningsmannen var frekvent besökare på gayklubben i Orlando

1:20 min

I USA har det uppstått nya frågor om motivet bakom mass-skjutningen i Orlando i Florida, där 49 människor dödades på en gay-klubb av en ensam gärningsman i söndags.

När den misstänkte gärningsmannen Omar Mateen tog sig till gayklubben Pulse i centrala Orlando i söndags, var det inte första gången han var där. Den 29-årige floridabon hade, enligt flera vittnesuppgifter, varit på klubben ett antal gånger de senaste tre åren – ofta hållit sig för sig själv, och ibland druckit sig berusad i ett hörn. Han ska också, enligt uppgifter till amerikanska medier, ha varit aktiv på olika dejtingsajter för homosexuella, trots att han var gift med en kvinna.

Dessa uppgifter gör att motivbilden bakom det som är den värsta mass-skjutningen i USA:s historia, nu framstår som mer komplex än tidigare.

Mateen ringde själv under det pågående massmordet till polisens larmnummer och svor sin trohet till terrorgruppen IS, och brottet utreds som ett terrorbrott. FBI tror att han radikaliserats på egen hand med hjälp av internet – men samtidigt ställs nu alltså frågan om det fanns annat än politisk extremism som drev honom.

Men om motivbilden är oklar så är resultatet av Mateens gärning desto tydligare, på ett frukansvärt sätt. 49 personer är döda, nu är alla identifierade. Den yngste var 18 år, den äldste 50.

Nina Benner, Orlando