Medlemmar lämnar kyrkan efter vår granskning

4:39 min

Sedan vår granskning om att Svenska kyrkan använder medlemmarnas pengar till dyra resor och lyxhotell så har 21 medlemmar lämnat församlingarna i Karlskrona. 

Några veckor har gått sedan vi avslöjade att Svenska Kyrkan använt medlemmarnas pengar till dyra resor, musikal- och fotbollsbiljetter och boende på lyxhotell.

Svenska Kyrkan i Karlskrona reste exempelvis för 300 000 kr till Irland för att studera keltisk andlighet, något som flera medlemmar var kritiska till.

Vill ha svar
Sedan avslöjandet har 21 medlemmar lämnat dem. Pamela Garpefors, kyrkoherde i Karlskrona berättar att orsaken högst troligen är avslöjandena. 

– Vi skickar ut en enkät till alla som lämnat oss så att de har möjlighet att förklara anonymt varför de valt att gå ur, säger hon. 

"Oron befogad"
Pamela Garpefors förklarar att hon mött en stor oro från medlemmarna sedan Sveriges Radio berättade om hur deras pengar använts. En oro som hon tycker är befogad. 

– För oss är det jätteviktigt att ha medlemmarnas förtroende. Har vi inte det så har vi ingen kyrka, säger hon. 

Hur bemöter ni deras oro? 

– Vi förklarar mycket kring resan till Irland och berättar att det var en pilgrimsresa där vi tog med oss mycket hem till församlingen. Vi måste jobba hårt för att få upp förtroendet igen efter detta.