Östergötland

Bin ska räddas genom avel

1:40 min

Varroakvalstret är ett stort hot mot biodlarna och de flesta av alla bisamhällen i Sverige är smittade. Men ett avelsprojekt ska stoppa virusets framfart.

Sveriges biodlares riksförbund väntar just nu på besked från Jordbruksverket om 1,5 miljoner kronor till ett projekt för att avla på bin som är resistenta mot varroakvalstret.

En biodlare som drabbats av kvalster på sina bin är Preben Kristiansen. Han är bihälsokonsulent hos Sveriges biodlares riksförbund, SBR och odlar egna bin vid sitt hem utanför Tjällmo, norr om Finspång. Han visar sina bin.

– Det är en hel del kvalster som du ser. Ser du de här små vita, det är hennes döttrar. Den som är helt liten där i mitten, det är en hane, säger Preben Kristiansen.

Vissa bin har en förmåga att känna igen fertila varroahonor och städar ut dem. SBR vill genomföra ett storskaligt projekt där man ska lokalisera bin som har den genen som ger den förmågan och sedan avla på dem för att så många bin som möjligt i Sverige ska kunna städa bort kvalstren själva.

Numera så har väl 85 procent, kanske mer, av alla svenska bisamhällen varroakvalster

Stödet från Jordbruksverket behövs för att projektet ska kunna involvera tillräckligt många biodlare.

– För att få med bin med ett brett genetiskt urval. Om man avlar såhär så finns ju alltid en risk att hamna i inavel om man har för lite material att avla på, säger Sture Käll som är vice ordförande för SBR och som står bakom ansökan om stöd från Jordbruksverket. Besked väntas komma i slutet av juni.

Det varroakvalstret gör är att den suger blod från biet vilket leder till en virusinfektion. Om man inte gör något dör hela bisamhället.

Bihälsokonsulent Preben Kristiansen plockar kontinuerligt ut drönarägg där kvalster har tagit sig in och under vintern använder han olika medel för att hålla kvalstren i schack. Han förlorade bara tio procent av sitt bisamhälle förra året, men han är långt ifrån ensam att kämpa med det här.

– Numera så har väl 85 procent, kanske mer, av alla svenska bisamhällen varroakvalster, säger Preben Kristiansen.