Upprop för Malmö konsthögskola

2:36 min

Konsthögskolan i Malmö riskerar att snart stå utan lokaler. Enligt kommunen ska skolan om något år utrymmas för att istället ta emot högstadielever - ett besked som har upprört elever, skolans ledning och konstvärlden.

I ett upprop vädjar nu ett flertal chefer för konsthallar och museer i Skåne att konsthögskolan ska få vara kvar i sina lokaler. Allt annat skulle vara förödande, menar John Peter Nilsson, chef för Moderna Museet i Malmö och en av dem som skrivit under.

– Malmö konsthögskola är en av de absolut mest framstående högre utbildningarna för konstnärlig verksamhet i hela Norden och Malmö borde vara stolt över att ha en sådan utbildning. Den här krisen, att de måste flytta ut, det sänder ut en felaktig signal, säger han.

Planerna på att Malmö konsthögskola ska flytta har funnits länge och det är skolan och kommunen överens om. Dessutom finns planer på ett gemensamt campus med konsthögskolan, musikhögskolan och teaterhögskolan.

Men det ligger långt fram i tiden, varför beskedet om att staden måste kasta ut konsthögskolan, kanske redan nästa år, kom som en chock. Anledningen, enligt kommunens politiker, är den stora elevökningen, som gör att det råder allvarlig skolbrist.

Eleverna på konstutbildningarna har startat en protestaktion och skolan, som har gott renommé, får nu också stöd från kollegor från den internationella konstvärlden.

Det som saknas är en realistisk plan på var konsthögskolan ska husera fram till ett eventuellt campus blir av. Det menar Gertrud Sandqvist, rektor på konsthögskolan i Malmö.

– Jag hoppas att det här är något slags misstag. Om det är ett misstag kan det ställas till rätta ganska så snabbt. Det enklaste är ju att låta oss stanna kvar i våra lokaler, som är ändamålsenliga och utmärkta på alla sätt och vis, tills dess att vi kan flytta in i några andra, nya lokaler. Om man inte lyckas hitta det så måste ju utbildningen läggas ner, säger hon.

Även kulturskribenten Per Svensson är kritisk till Malmös agerande och frågar sig i en krönika i Sydsvenskan om Malmös politiker kanske "hatar konst och kultur".

– De visar en attityd från kommunledningen i Malmö som är både förvånande och oroande, att man inte värnar om den renommé som konsthögskolan lyckats bygga upp, säger han.

Svensson är vidare kritisk till att man låter problemet med att hitta skollokaler gå ut över konsthögskolan.

– Det är en väldigt konstig tanke att kulturen eller konstutbildningen ska lösa Malmö Stads problem att fixa lokaler för sin skolundervisning, det är ett kommunalt problem. De har misskött sin skolplanering. Det är oerhört fult tycker jag att säga att vi har skolelever som man ska ställa mot konststudenterna. Det är egentligen en falsk motsättning, vill jag hävda - man kan alltid ställa skolor, gamla eller sjuka mot alla typer av kulturell verksamhet, men det är inte rimligt.

Kulturnytt har sökt Malmös kommunalråd , Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) men hon har inte tid för intervju och hennes pressekreterare skriver istället i ett mail att de anser att de har en god dialog med Lunds universitet om konsthögskolan och att de ska ha ett möte om detta före semestern.

Christer Larsson är Malmö Stads stadsbyggnadsdirektör. Han menar att det finns lokaler som man tittar närmare på och att man ska hitta en lösning.

– Vi ska hitta en långsiktig lösning som fungerar för alla. Målet är att man ska hitta en bra, permanent plats, och hur resan dit ser ut, ja, det får vi återkomma till.

Kulturnytt: Du kan inte namnge någon lokal just nu?

– Nej, det är för tidigt. Vi har många olika varianter. Det vi gör nu är att vi ska träffa rektorn den 28 juni och då kommer vi att resonera om vilken väg vi ska ta.

Kulturnytt: Det finns alltså inga planer på att lägga ner konsthögskolan?

– Absolut inte.