Sommarglimtar från Kulturnytt i P4

Lästips för de allra minsta!

Kulturnytt i P4 har uppehåll men vi har förberett lite tips för sommaren och här kommer några tips om böcker för de mindre barnen. Francesca Sanna som skrivit och tecknat "Flykten", är en av flera böcker som kommer nu på temat flykt och det finns ett behov av att ta upp detta med barn och kunna prata om det som de hör och behöver förstå.

Flykten av Francesca Sanna

Just denna bok är både vacker och spännande – om hur kriget kommer, pappa försvinner och familjen måste fly. Vi får känna hur det är på havet och hur barnet fantiserar om det farliga havet - och fångar barnets rädsla och oro, men boken inger också hopp. Boken har fantastiska bilder - dramatiska, vackra och många detaljer att dröja sig kvar vid till exempel om det ledsamma ögonblicket när familjen lämnar landet och katten blir kvar.

Andra böcker om flykt och migration:

Det flygande tältet av författaren Rania Issa och illustratören Sawsan Nourallah är en spännande berättelse inifrån ett flyktingläger vars slut gör en varm och hoppfull.

Sabelles röda klänning av Marina Michaelido-Kadis med bilder av Daniela Stamatiadis. Sabelle och hennes familj flyr landet och kvar blir mormor. Det enda Sabelle har kvar är en röd klänning från mormor. En stark berättelse om flykt och hur barn sörjer, men också om det många kan känna igen sig i: att sakna en människa.

Vi letar skatt av Jesper Lundqvist med bilder av Marcus Gunnar Pettersson. På vers berättar Jesper Lundqvist om ett barns möte med en EU-migrant – både folkbildande och utopisk!

Andra tips på böcker för de mindre:

De fem skavankerna av Beatrice Alemagnas  är en underbar berättelse om fem defekta figurer som möter en perfekt figur. Underbara illustrationer i milda färger och en bok som på ett genialt sätt tar upp frågan om normalitet och om styrkan av att sakna vissa egenskaper men att kunna ge ett annat perspektiv på livet.

Kalle och Elsa rymmer av Jenny Westin Verona och Jesus Verona (illustrationer). Ibland gillar vuxna mer barns fantasi än vad barnen gör själva men i den här boken är det en berättelse som verkligen gör sig i både bild och text. En bok där man både kan försvinna in i fantasifull djungel och reflektera tillsammans över vad det är att leka med en kompis.

Stopp! Ingen får passera! av Bernardo P. Carvalho & Isabel Minhós Martins. Detta är en galen, rolig och lite anarkistisk bok som överraskar och kräver en aktiv högläsare som kanske måste svara på en del frågor. Men man kan också bara titta på bilderna och lära känna alla figurerna.

Och så några praktiska lästips:

  • Gör läsning till en rutin. Stäng av skärmar en timme innan läggdags (ska även vuxna göra!), duscha, ät kvällsmat och borsta tänder och runda av dagen med läsning. En jättebra  sätt att varva ner och få en stund tillsammans. Prata om det ni läst: var den rolig/sorglig/spännande?
  • Läs allt möjligt! Gå på lust och låt barnet välja: försök berätta lite även om det bara är bilder, faktaböcker, tidningar. Men ibland är det din tur att välja och då kan man utmana barnen med nya böcker eller böcker som barnet inte brukar välja.
  • Ljudböcker är jättebra - men se det inte som en barnvakt. Lyssna tillsammans och prata om det ni hört.