Sommarglimtar från Kulturnytt i P4

Lästips för barn på väg in i slukaråldern!

När läsandet börjar komma igång går böcker åt som smör i solsken! Kulturnytt i P4 har sommaruppehåll men här kommer ett gäng tips på böcker som kommit i år för barn att läsa själv eller tillsammans med en vuxen.

Monstret i natten av Mats Strandberg (som skrivit Cirkeln-böckerna med Sara Bergmark Elfgren) med bilder av Sofia Falkenhem, handlar om ett barn som inte är som andra och som inte riktigt accepteras. Efter ett bett förvandlas barnet och får nya egenskaper, men folket på orten tror att det är ett monster.  Jag kan tycka att det är lite väl mycket deckare, zombies och fantasy som ges ut och för lite om verkligheten, men det här är en bok som kan läsas på många plan. Spännande, tankeväckande och rolig.

En Myras liv av Linn Gottfridsson och Emma Adbåge (illustrationer) börjar lite trevande om Myran som man lär känna som en ganska vanlig 6-åring som brottas med vardagens problem; om vem som har lösa tänder och inte och vem man ska leka med, men i bakgrunden anar man annalkande kris. Boken väcker tankar om familjen och vilken roll man har.

Värsta målet, Kosse! av Anja Gatu och Maria Källström (illustrationer) är den efterlängtade uppföljaren till "Passa bollen" ropar Kosse" som bygger på landslagsspelaren i fotboll Kosovare Asllanis start i fotbollskarriären. Härligt ärliga berättelser om kämpaglöd, vinnarinstinkt och livet i laget. I serien finns även böcker om Therese Sjögran. Lättlästa böcker men med både djup och spänning.

Som jag skrev tidigare tycker jag att det är väl många böcker som vistas i fantasivärldar, men jag vill ändå tipsa om Vulkanen vaknar av Patrik Bergström (illustrerad av Filippo Vanzo). Det är andra delen i trilogin "Legenden om örnfolket" - första hette "Maximus ring". Och här sparas det verkligen inte på djur som lever med människor, lavafloder, magi och strider mellan folk - läsglädje för de som vill ha en målande berättelse.

Lästips innan man kommit in i slukarperioden:

  • Läs varje dag! Fortsätt med rutinen att läsa en stund varje kväll (eller börja om ni inte gjort det). Låt barnet läsa om hen vill eller så delar man på det. Prata om läsningen - hur var denna boken att läsa? Vad var lätt och vad var svårt? På sommaren kan man passa på att läsa när väntar på busshållplatsen, läs i trädkojan, när det kommer en regnskur och kanske bäst av allt: läsa högt för varandra liggandes på en varm klippa efter ett bad!
  • Om det är svårt att hitta böcker som intresserar: gå till biblioteket och fråga bibliotekarien! Fråga ridläraren eller fotbolls/jiu jitsu/bandy-tränaren/kompisarna! Läs det du läste som barn! Läs  faktaböcker! Läs ur tidningen!
  • Låt böcker ligga framme. Med omslaget exponerat får barn en chans att se dem och rätt som det är plockar de upp den.