Fetma i tonåren kan ge hjärtsvikt i 45-årsåldern

Personer som är lite överviktiga i tonåren löper ökad risk att drabbas av hjärtsvikt senare i livet. Det visar ny forskning.

Redan innan en person fyllt 45 år kan hjärtat bli stelt att det inte fylls ordentligt med blod. Hjärtat kan också få svårt att pumpa ut blod i kroppen.

Vid båda tillstånden handlar det om hjärtsvikt. Medan hjärtsvikt bland äldre minskar ökar den bland yngre, visar ny forskning. Hjärtsvikt är ett tillstånd som saknar en riktigt effektiv behandling idag.

I ytterligare en stor befolkningsstudie på 1,6 miljoner värnpliktiga i Sverige har forskare vid Sahlgrenska Akademien i Göteborg sett att unga män som bara hade lite ökad vikt inom det område som brukar anses normalt hade ökat risk för hjärtsvikt jämfört med de som var smala.  Ju kraftigare männen var desto mer ökade risken för hjärtsvikt senare i livet.

Professor i medicin Annika Rosengren menar att samhället måste ta ett ansvar för att minska problemet.

– Man kommer inte att vinna särskilt mycket till att tvinga folk att banta eller hetsa dem till det. Man måste ha en miljö så att färre utvecklar fetma från start, alltså ha en miljö som inte främjar fetma. Det innebär att äta mindre och röra på sig mer.

En brist i studien är att den inte har kunnat följa hur personerna har hanterat sin vikt efter mönstringen, utan forskarna har bara sett vikten vid mönstringen och sedan när hjärtsvikt har uppstått.

Men det här är ändå en unik studie, som genom sin storlek visar på effekter av hjärtsvikt som forskare tidigare har anat, säger Michael Henein professor i hjärtsjukdomar vid Umeå universitet i en kommentar till Vetenskapsradion.

Studien publiceras i European Heart Journal.


Referens:
Annika Rosengren et el "Body weight in adolescence and long-term risk of eraly heart failure in adulthood among men in Sweden" European Heart Journal 17 June 2016


Reporter
Annika Östman
annika.ostman@sverigesradio.se