Polisen: Kriminella verksamma vid asylboenden i fyra av sju regioner

2:10 min

Grovt kriminella arbetar eller driver asylboenden via bulvaner runt om i landet. Det visar en kartläggning som Ekot har gjort. I fyra av landets sju polisregioner uppger polisen att kriminella verkar inom asylboenden.

Grafik: Se hur polisen svarar i din region

I region Mitt finns flera asylboenden där kriminella är aktiva, säger Christer Nordström, polisens presstalesman i regionen.

– Vår erfarenhet är att vi ser en ganska skrämmande utveckling när vi ser att det i flera fall handlar om rent grovt yrkeskriminella och andra samvetslösa personer som tar sig in i den här branschen med tanke på att det går att tjäna stora pengar och man gör det snabbt, säger han.

Hur många fall rör det sig om?

– Jag kan inte ange någon siffra men här har man ändå noterat att det är en sådan allvarlig ökning att vi ser med oro över hur flera kriminella personer på olika sätt tar sig in i den här branschen och tjänar stora pengar, säger Christer Nordström.

Ekot har talat med underrättelse-sektionerna i landets sju polisregioner.

I fyra av sju polisregioner, region Väst, region Nord, region Bergslagen och region Mitt säger man att det finns aktiva kriminella som gett sig in i asylbranschen.

Linda H Staaf är chef för underrättelseenheten vid NOA, polisens nationella operativa avdelning.

– Som alltid i en bransch med snabba upphandlingar så finns det en problematik med att kriminella organisationer slår sig in på marknaden, säger hon.

NOA känner till problemet, enligt Linda H Staaf, och har underrättelseinformation i ämnet.

Så här beskriver hon den brottslighet kan uppstå då kriminella kommer in i asylboendebranschen:

– Den risk som föreligger i fall en kriminell organisation driver ett asylboende, det är olika typer av brott, till exempel ekonomisk brottslighet.

– Det innebär även ingångsmöjligheter till annan typ av brottslighet, som kan riktas mot utsatta människor som bor på asylboenden, till exempel prostitution eller att man utnyttjar människor i utsatthet, genom svart arbetskraft och så vidare, säger hon.

På Migrationsverket känner man till problematiken och har kännedom om att det förekommer att kriminella driver asylboenden även om det kan vara svårt att komma åt på grund av exempelvis bulvanupplägg.

Björn Jacobsson, tillförordnad chef för boendeenheten, känner till "några stycken" fall.

– Det är givetvis inte bra om det finns oseriösa aktörer som är med och agerar i våra boenden. Vi är också informerade och känner till en del av dessa. Förmodligen desamma som polisen känner till, säger han.