Blekinge lär nyanlända simma

3:14 min

Förra året omkom 122 personer i Sverige genom drunkning. För att undvika en lika mörk sommar satsar flera av länets kommuner på att lära nyanlända barn och ungdomar att simma.

Ali Gholami är 15 år och kommer från Afghanistan. Han kan inte simma och är lite rädd för vatten. Men Kitt Jenssen, administratör och lärarassistent på Start soft skolan i Ronneby ger honom någonting att flyta på och visar armtag och bentag vid poolkanten på Ronneby Brunnsbad.

– Vi har 36 pojkar födda -00 som ska börja på Knut Hahnskolan och där måste de kunna simma för att få ett betyg i idrott, säger Kitt Jenssen.

"Livsviktigt"
Kitt Jensen tycker att det är livsviktigt att kunna simma.

– Man ska kunna simma när man bor i Sverige. Vi har tillgång till vatten överallt, jättemånga kuststäder så det är jätteviktigt, säger Kitt Jenssen.

I Ronneby får ensamkommande flyktingbarn simundervisning en timme varje vardagsmorgon under hela juni. Då håller man till utomhus. I augusti fortsätter man med dem som ännu inte lärt sig simma, men då blir det inomhus.

Inga planer
I Blekinge är det bara Sölvesborg som ännu inte har några planer på att lära nyanlända att simma.

Kitt Jenssen i Ronneby tycker att alla kommuner borde göra någonting för att lära unga att simma, både för att rädda liv men också för att stärka unga människors självkänsla. Att lära tonåringar att simma är inget svårt tycker hon.

– Lägg dig ner och simma. Titta du kan, jättebra!, säger Kitt Jenssen.