FN:s fattigdomsmål okänt för många

2:32 min

Bara var tredje svensk känner till FN:s nyligen antagna mål för hållbar utveckling och ännu färre tror att huvudmålet - att utrota fattigdomen i världen till år 2030 - kommer att kunna uppfyllas. Det visar en Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av biståndsorganisationen We Effect.

700 miljoner människor eller, grovt räknat, var tionde person på jorden lever i fattigdom - det vill säga har mindre 15 kronor att leva på, per dag. Situationen har förbättrats något de senaste decennierna, men fortfarande återstår mycket att göra. Och vi svenskar är inte särskilt förhoppningsfulla om att utvecklingen nödvändigtvis går i rätt riktning.

Enligt biståndsorganisationen We Effect, tidigare känd som Kooperation Utan Gränser, som låtit göra en opinionsundersökning bland 1 000 svenskar så är det bara en av tre som tror att FN:s kanske viktigaste hållbarhetsmål - att utrota fattigdomen till år 2030 - kommer att uppfyllas.

Anneli Rogeman vd för We Effect, menar att en stor del av problemet är att FN och våra politiker är dåliga på att informera. Att upprätta listor med luddiga formuleringar riskerar att skrämma bort potentiella givare. Om folk får konkret och begriplig information kommer viljan att hjälpa att öka, säger hon.

Att stoppa pengar i en bössa är bra, men folk behöver känna sig delaktiga och få veta att deras insatser verkligen gör nytta.

– Det goda biståndet handlar om att man är på plats där fattigdomen finns. Man möter människorna som lever i fattigdom och ser i deras omgivning, tillsammans med dem, vad som kan göras där - på plats.

– Det är inte vi svenskar som har svaret på hur en familj Malawi ska kunna få ett mål mat om dagen utan det har de själva. Men de behöver stöd av oss, säger Anneli Rogeman.