Varmare klimat förändrar livet i Arktis

1:56 min

Temperaturen i Arktis har stigit stadigt de senaste decennierna, vilket också påverkar livsvillkoren för människorna i Arktis. På många håll håller nu gamla traditioner inom fiske på att försvinna helt.

Den senaste vintern slog havsisarna kring Nordpolen ännu ett nytt bottenrekord, aldrig förr har utbredningen varit så liten vintertid som i år. I den lilla fiskebyn Ilulissat, 35 mil norr om polcirkeln på västra Grönland har man inte sett någon havsis alls de senaste åren.

– Det är ont om is nuförtiden, säger fiskaren Ringo på väg ut i havet utanför Ilulissat för att lägga ut sin kilometerlånga fiskelina. Han har fiskat här i den lilla byn i 25 år och kan berätta om stora förändringar.

Förr låg det tjock havsis här mer än halva året, och man använde hundspann för att fiska på isarna. Nu ligger det aldrig någon havsis, och man fiskar med båt året om.

Ljudet av de grönländska slädhundarnas ylande hörs över hela Ilulissat på kvällarna. Hundarna är symboler för den grönländska inuitkulturen, men i takt med att isarna försvunnit har behovet av djuren minskat och senaste tio åren har tusentals hundar slaktats här i byn. I dag finns mindre än 2 000 hundar kvar, jämfört med över 6 000 för tio år sedan.

Ute till havs märker Ringo och hans kollegor att fiskarna blir allt mindre, tecken på att åretruntfiske med båt sliter på de livsviktiga fiskebestånden. Dessutom har varmare klimat fört in nya arter, som torsk, medan den traditionella hällefisken minskat. Och det är ett problem för yrkesfiskarna, torsk ger bara en tredjedel av pengarna.

– Bara åtta kronor per kilo, hällefisken ger 25 kronor. Så torsken är inget att ha, säger Ringo.

Och det varmare klimatet stöper nu i snabb takt om livsvillkoren inte bara i Ilulissat, utan för inuiter och andra ursprungsfolk i hela Arktis. Förändringar som på sikt hotar hela inuitkulturen. Det säger Okilak Eegeesiak på den globala inuit-organisationen Inuit Circumpolar Council.

– Det är dags att omvärlden börjar lyssna på oss nu. Om omvärlden inte agerar snabbt nog så växer det här hotet exponentiellt. Det är inte bara isbjörnar och sälar som hotas, utan vi inuiter, säger Okilak Eegeesiak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio