Lund

Från Turning Torso till ESS

3:58 min

Kent Hedin leder 16-miljardersbygget ESS. Han är övertygad om att anläggningen kommer att sätta Lund på kartan en gång för alla.

På tisdag invigs den påkostade forskningsanläggningen Max IV i Lund. Men några hundra meter längre bort, väntar ett ännu större projekt: bygget av European Spallation Source - ESS.

Kent Hedin ska se till att åkermarken om några år rymmer den forskningsanläggning som ska locka tusentals framstående forskare. Tidigare har han varit med och byggt Turning Torso.

Som ansvarig för bygget har han tvingats sätta sig in i vetenskapen bakom anläggningen, vad den ska vara till för och vad den ska kunna åstadkomma. Även om han lärt sig mycket, har han mycket kvar, förklarar han.

– Jag menar, jag kan inte hur man får fram en proton ur en vätgasatom, men jag vet att man ska göra det, säger Kent Hedin.

Den 500 meter långa acceleratorstunnel är en viktig del i anläggningen. Den kommer rymma maskiner som skjuter iväg protoner i sådan hastighet att beståndsdelarna kan gå rakt igenom vilket material som helst.

– Jag tror att det kommer betyda otroligt mycket för södra Sverige, men det kommer att ta tid innan det får ordentlig betydelse. Kanske först runt år 2025-2030, säger han.