Parterapeuten: Så hittar ni tillbaka

Den otrogna är ofta fylld av skuld och skam, den bedragna arg och ledsen. Men det går att hitta tillbaka till varandra. Parterapeuten Tommy Waad om otrohet och hur man kan gå vidare.  

Omkring var fjärde svensk har någon gång bedragit sin partner, visade en undersökning som tidningen Metro gjorde i fjol. Det är svårt att hitta tillförlitlig statistik, inte minst för att det är vanligt att ljuga när det gäller otrohet. Det är också en definitionsfråga när man anser att en partner har varit otrogen eller inte. För vissa par går gränsen vid en sexchatt, för andra vid en kyss eller sex.

 – Otrohet är så komplicerat. Det finns så många olika former. Det uppstår när man bryter det uttalade eller outtalade samförståndet man har kring trohet i relationen, säger Tommy Waad, terapeut vid Parinstitutet i Lund.

I över 20 år har han arbetat som parterapeut och mött många par som har försökt gå vidare efter otrohet. Många har också lyckats. De som väl vänder sig till en parterapeut är ofta beredda att kämpa för att försöka rädda relationen. Men även om det många gånger har löst sig för paren har han också sett vilken skada otrohet kan göra.

– En vanlig orsak till otrohet är en känslomässig distans i relationen. Man har blivit två ensamma personer i en relation. Om man bryter det unika samförståndet som ofta finns i en relation så är det en otrohet och då kan det vara svårt att lita på sin partner igen och det känslomässiga avståndet blir lätt ännu större, säger Tommy Waad.

Om man vill försöka hitta tillbaka till varandra så är det viktigt att prata om det som har hänt och att den som har varit otrogen visar att den nu vill vara helt öppen och transparent och den som har blivit bedragen måste få älta.

– Det är först när den som har varit otrogen förstår hur illa den har gjort den andra som det börjar lugna ned sig och man kan arbeta med att gå vidare med relationen, säger Tommy Waad.  

Och så den eviga frågan – berätta eller inte? Berättar du för att bli av med ditt dåliga samvete eller för att det faktiskt är det bästa för ert förhållande? Det finns många olika teorier kring det och alla fall är olika. Men generellt anser Tommy Waad att det är bättre att berätta än bli påkommen.

– Blir du påkommen kommer du att ha det emot dig hela tiden. Jag undrar hur många som lyckas hålla det hemligt. De flesta bedragna jag pratat med genom åren har misstänkt att något varit fel och känt det på sig under en längre tid.

Oavsett om den otrogna har valt att berätta själv eller blivit påkommen så bör den klippa alla band till otrohetspartnern om den vill kunna fortsätta relationen med sin verkliga partner, anser Tommy Waad.

– Dörren måste stängas på en gång, allt ska vara öppet och avslutat.

Den brittiska sociologen Catherine Hakim har helt andra råd – ha gärna en affär men sköt det snyggt och berätta aldrig, anser hon.

Tommys råd till den otrogna:

Var helt transparent och öppen med allt. Ge din partner alla inloggningsuppgifter hen ber om. Det brukar vara en kort, övergående period som det kan vara nödvändigt, men det är viktigt att man visar att man är beredd att vara öppen med allt.

Svara ärligt på allt vad din partner frågar om och ge hen den information hen vill ha och behöver.

Stå ut med ältande. Du måste kunna stå ut med en viss grad av ältande. Din partner lider och har fått sin verklighetsbild förändrad. Du behöver då ge hen tid att smälta och älta det. Det handlar också om att visa att man är beredd att stå ut med den för den andras skull, och att man är beredd att satsa på relationen. Det är inte smart att säga gjort är gjort och försöka lägga locket på.

Bryt all kontakt med din otrohetspartner. Du ska inte ha någon kontakt med den du har varit otrogen med. Det spelar ingen roll hur schysst den personen är, och om den har behov av att prata. Du måste klippa alla band. Om den personen söker kontakt är det viktigt att berätta det för din partner. Har du till exempel fått ett sms visa direkt det för din partner och även svaret du skickar.  


Tommys råd till den bedragna:

Fråga bara om sådant du vill veta. Fråga bara om sådant du faktiskt vill veta och är beredd att höra. Ingen vill nog egentligen ha detaljer om sex, det hjälper inte. Däremot kan det kanske vara skönt att veta när det hände, hur många gånger och var.

Det är inte ditt fel! Kom ihåg att det aldrig är ditt fel att din partner är otrogen. Det är den som har varit otrogen som har gjort fel oavsett hur er relation ser ut.

Ta hjälp. Se till att ta stöd och hjälp av personer som står dig nära. Var heller inte rädd att söka professionell hjälp med eller utan din partner.