Jo Coxs misstänkte mördare hyste högerextrema sympatier

2:25 min

De politiska kampanjerna i folkomröstningen om EU har ställts in i Storbritannien och frågorna kring mordet på parlamentsledamoten Jo Cox är många. En av de frågor som söker sitt svar är vad den misstänkte gärningsmannen – som uppges hysa högerextrema sympatier – egentligen hade för motiv.

Först efter polisförhören med 52-åringen går det att få reda på vad mannen kan ha haft för motiv, påpekar Ekots korrespondent Staffan Sonning.

– Så länge det inte har hänt är fältet vitt öppet för spekulationer, säger Staffan Sonning.

Redan nu är en hel del om mannens bakgrund känt, bland annat att mannen sedan flera decennier tillbaka sympatiserat med högerextrema grupper.

– En amerikansk människorättsorganisation som är specialiserad på högerextrema grupper visar att gärningsmannen har varit en supporter till en nynazistisk grupp som heter National Alliance, sedan flera decennier tillbaka, säger Staffan Sonning.

Från National Alliance har gärningsmannen också skaffat propagandamaterial och instruktionsböcker om hur man tillverkar bomber, och hur man tillverkar sin egen pistol av material som går att köpa i en vanlig järnhandel. Detta är belagt genom kopior av kvitton på de inköp och beställningar som mannen har gjort. Men även om vi vet mycket om hans bakgrund vet vi ännu ingenting om motivet, eftersom det inte är samma sak, understryker Staffan Sonning.   

Alla politiska kampanjaktiviteter inför folkomröstningen om EU, som äger rum torsdagen den 23 juni, har ställts in. Frågorna kring politikernas säkerhet har ställts på sin spets i samband med torsdagens mord på Jo Cox, som blev 41 år gammal och var parlamentsledamot för oppositionspartiet Labour.

– Det pågår just nu en stor diskussion om politikernas säkerhet och åtminstone en parlamentsledamot har ställt in mötet med sina väljare i sin valkrets just av oro för det som har hänt och vad det skulle kunna tänkas innebära, säger Staffan Sonning och fortsätter:

– Samtliga parlamentsledamöter har i dag dessutom fått ett brev där de uppmanas att vara uppmärksamma, tänka på säkerheten och om de känner sig oroliga eller ser något misstänkt kontakta den lokala polisen, säger Staffan Sonning.