Expert: Terrorattacker i västvärlden att vänta

10 min

Irakiska styrkor intog idag stadshuset i Fallujah efter flera veckors hårda strider mot IS. Den irakiska flaggan vajar nu i Fallujah istället för IS svarta.
Striderna har medfört en allvarlig humanitär kris - där civilbefolkningen både lidit av mat- och vattenbrist - och tvingats agera mänskliga sköldar åt IS i Falluja. Många av de som flytt har vittnat om hur krypskyttar försökt stoppa dem.
IS pressas nu tillbaka i både Irak och Syrien. Men vad innebär framgångarna mot den så kallade islamiska staten? Vår korrespondent har besökt frontlinjen och pratat med analytiker och bedömare i Bagdad.

Milismännen ropar JA i kör när ett av befälen upprepar min fråga: vinner ni mot IS? Det här är en av de Shiamiuslimska miliser som bistått den iraksika armen i striderna mot IS i Fallujah. Milisledaren Seyed Hamid al Yasiri lämnade sina Koranstudier för två år sedan när Shialedaren Ayatollah Sistani uppmanade alla irakiska män att ta till vapen mot IS.

– Fallujah kommer att vara befriat från IS inom 10 till 15 dagar, in sha allah - om Gud vill, sa Hamid al Yasiri i förrgår.

Men det skulle visa sig gå ännu snabbare - redan idag på förmiddagen, kunde den irakiska flaggan hissas på stadshuset i Falluja, även om det ännu är oklart hur stor del av staden regerignsstyrkorna har återerövrat.

Att shiamiliser deltar i striderna mot IS är kontroversiellt - de beskylls för grova övergrepp och hämndaktioner mot sunnimuslimerna i Fallujah - inte bara IS krigare, utan även civila män på flykt. De separeras från kvinnor och barn och förs bort för att kontrolleras, att de inte gjort sig skyldiga till krigsbrott eller i själva verket är IS-krigare som försökt gömma sig bland flyktingarna.

Men många män är försvunna och det finns uppgifter om tortyr och avrättningar och alla minns vad som hände i Tikrit när shiamiliser kedjade fast shiamuslimska män bakom bilar och släpade dem genom staden.

Hamid al Yasiri säger att han inte kan garantera att det inte förekommer övergrepp, men garanterar att det råder sträng disciplin bland hans män och att han förbjuder dem att hissa något annat än den irakiska flaggan när de erövrat byar där IS svarta flagga tidigare vajat.

Vi befinner oss på en bondgård en kilometer från fronten. Man ser rökmoln och hör granater, i luften ovanför oss drönare och franska och amerikanska stridsflygplan.

Inne i huset står lådor med tomater och bröd och säckar med lök, vattenflaskor och madrasser där några av dem som just kommit från fronten ligger o sover, en milisman har ett myggnät för ansiktet.

På trappen har en grupp samlats runt en kommunikationsradio där man kan höra IS-krigare tala med varandra. Walki-talkien konfiskerades från en IS-krigare som dödats av shiamilisen och nu kan de avlyssna fiendens samtal.

En av de yngsta här, 17-årige Hussein filmar sina kolleger med en stor kamera. Han har bara deltagit i striderna i ett par veckor - det låter nästan som om han pratar om ett sommarjobb när han berättar att han går i skolan, men valde att slåss för sitt land mot IS under sommarlovat - i höst ska han tillbaka till gymnasiestudierna.

Milisledaren, Seyed Hamid al Yasiri, säger att den iraksika armén inte skulle klara sig utan shiamiliserna.

Armén har inte samma stridsvilja och moral som vi. Soldater i en statlig arme krigar för att de får lön, vi har ett högre mål, säger han.

Medan vi pratar kör en bepansrad bil inpå gården - där sitter tre befäl ur den irakiska armén och jag ställer frågan till Nakib Walid - hade ni klarat att bekämpa IS utan shiamiliserna. Befälhavaren undviker frågan.

– Det är ingen skillnad mellan oss och miliserna - vi är ett, säger Nakib Walid.

När vi pressar honom säger han bara in-shaallah - om gud vill - men det är nästan omöjligt att höra om han säger - vi skulle eller vi skulle inte klara det. Niqdar eller ma niqdarsh.

IS är under hård press inte bara i Fallujah, utan även i norra irak och i Syrien just nu. Irakiska styrkor förbereder den stora striden, den om Mosul i norra Irak, det så kallade kalifatets kronjuvel, erövrad av IS för precis två år sedan när man sa sig ha suddat ut de gamla koloniala gränserna mellan Syrien och Irak och upprättat ett nytt kalifat.

Många frågar sig vad som händer med IS om de förlorar inte bara Fallujah, utan även Mosul och kanske Raqqa i Syrien. En av dem som tror sig veta är militärstrategen och Is-forskaren Hisham al Hashimi som jag träffar i en hotellobby i Bagdad.

– Det går bra i kriget mot IS. Och att Fallujah skulle återerövras var väntat, redan för två veckor sedan antydde en av is-ledarna, Adnani, att IS skulle lida nederlag i Falluja och han ställde sina krigare inför valet att antingen ge sig ut i öknen eller slåss till sista blodsdroppen, det vill säga stanna kvar och dö i Fallujah, säger Hisham al Hashemi.

IS taktik har sedan dess varit att förvärra den humanitära krisen, menar han. Civilbefolkningen har hållits gisslan - som mänskliga sköldar och de som lyckats fly till överfyllda flyktingarläger utanför staden har vittnat om hur krypskyttar försökt hindra dem.

– Det finns flera förklaringar till att det går sämre för IS rent militärt. De har brist på både vapen och självmordsbombare, men framförallt lyckas IS inte längre överraska sina motståndare - syriska o irakiska styrkor som strider mot IS har under de senaste två åren blivit skicklagare på att förstå IS krigsstrategi - hur de använder tunnlar, självmordsbombare och hemliga terrorceller - så kallade sleeper cells som enbart aktiveras när de behövs, säger Hisham al Hashemi.

Dessutom, säger Hisham al Hashemi, har underrättelseverksamheten mot Daesh förbättrats, spioner har kunnat peka ut var olika IS ledare befunnit sig vilket resulterat i att ett stort antal Isbefäl och ledare dödats.

Men dessa militära framgångar innebär inte på något sätt att IS bekämpats ideologiskt, säger Hisham al Hashemi.

IS lyckas fortfarande locka unga radikaliserade islamister över hela världen och det som nu är att vänta är en upptrappning av terrorattacker i västvärlden - Europa och USA.

IS officielle talesperson Abu Mohamed al Adnani talade nyligen om det krympande kalifatet och sa till IS anhängare inför fastemånaden Ramadan - att den minsta attack ni kan genomföra i hjärtat av fiendens land är mer värdefullt för oss än den största operation vi kan genomföra här.

Och när det gäller så kallade sleeper cells, slumrande terrorceller, påstår sig Hisham al Hashemi ha information om att de svenska städerna Malmö och Norrköping är möjliga måltavlor.