IAAF portar Ryssland i OS - här är Zalars kommentar

2:38 min

Internationella friidrottsförbundet (IAAF) häver inte avstängningen av rysk friidrott från internationellt tävlande, uppger ryska nyhetsbyrån TASS.

Därmed är sannolikheten stor att ryska friidrottare utesluts från OS i Rio. 


Samtidigt kommer nya uppgifter som gör gällande att den ryska regeringen kände till och mörklade positiva dopningsprov under friidrotts-VM i Moskva 2013.

– Det här är en sorglig dag för vår idrott, konstaterade förbundets ordförande Sebastian Coe.

Radiosportens expert Miro Zalar om IAAFs fortsatta avstängning av Ryssland:

– Obehagligt med den kollektiva bestraffningen. Det är fruktansvärt fel.

In i det sista försökte man från ryskt håll förmå IAAF att upphäva avstängningen av ryska friidrottare inför IAAF:s styrelsemöte i Wien på fredagen. Rysslands president Vladimir Putin höll sig till både dopning och huliganismen under fotbolls-EM då han talade vid ett ekonomiskt forum i S:t Petersburg. Bland annat sade han att dopningsbrott inte bör ge kollektiva straff. Enligt Putin har Ryssland aldrig understött dopning på statlig nivå och att ryska myndigheter kategoriskt är emot all dopning.

Den ryske idrottsministern Vitalij Mutko bad i ett öppet brev IAAF:s ordförande Sebastian Coe att riva upp det beslut som togs i november att utesluta ryska friidrottare.

Men IAAF:s styrelse var obeveklig.

– Beslutet var enhälligt. Rysslands antidopningsarbete har förbättrats, men inte nog mycket, sade Coe.

Ett par dygn före IAAF:s möte släppte den internationella antidopningsbyrån Wada en rapport om det ryska arbetet mot dopning efter avstängningen i november. Den pekade på flera problem som mött Wada och internationell expertis när de försökt arbeta i Ryssland. Kontrollanter har haft svårt eller helt stoppats från att närvara vid mästerskap för att utföra tester, de har utsatts för hot från personer från säkerhetstjänsten FSB, mängder av prover har ogiltigförklarats, bland annat för att de öppnats av ryska tullen och tester har inte genomförts för att aktiva hållit sig undan.

Timmarna efter IAAF:s beslut avslöjade dessutom Wadas utredare nya uppgifter.

– Jag har bevis som bekräftar att det ryska idrottsministeriet var inblandat i de instruktioner som gavs till dopningslaboratoriet i Moskva. Instruktioner som innebar att laboratoriet inte skulle redovisa positiva dopningsprov tagna i samband med friidrotts-VM i Moskva 2013, sade utredaren Richard H. McLaren.

Den tvåfaldiga OS-guldmedaljören i stavhopp, Jelena Isinbajeva, hävdar att förbudet kränker de mänskliga rättigheterna och har för avsikt att gå till domstol för att få rätt att tävla internationellt, rapporterar Tass.

Det blir därmed upp till Internationella olympiska kommittén att avgöra om ryska friidrottare ska tillåtas delta i Rio-OS. Enligt uppgift ska IOK:s styrelse hålla ett telefonmöte redan på lördagen.

Det ryska friidrottsförbundets ordförande Michail Butov säger i en kommentar att Ryssland överväger att överklaga beslutet hos Cas, idrottens skiljedomstol.


DETTA HAR HÄNT

9 november 2015: Den internationella dopningsbyrån Wada rapporterar om korruption och manipulation av antidopningsarbetet inom rysk friidrott.

13 november 2015: Det internationella friidrottsförbundet (IAAF) stänger tills vidare av ryska friidrottare från internationella tävlingar.

11 januari 2016: IAAF:s tillsatta arbetsgrupp besöker Moskva.

14 januari 2016: Wadas andra rapport om missförhållanden gällande ryskt antidopningsarbete presenteras.

11 mars 2016: IAAF:s arbetsgrupp konstaterar att mycket arbete återstår innan ryskt antidopningsarbete motsvarar kraven. Ryssland ges möjlighet att rätta till dessa missförhållanden i tid för sommarens EM och OS. IAAF ska hålla ett extra styrelsesammanträde i juni.

17 juni: IAAF:s styrelse sammanträder i Wien, där arbetsgruppen lägger fram ytterligare en rapport. Beslut tas om ryskt deltagande i OS.